Amnesty houdt brievenactie Write for Rights

Hoogeveen - Wereldwijd wordt ieder jaar op 10 december de Dag van de Mensenrechten gevierd. Ook in Hoogeveen wordt rond die datum actie gevoerd. Dit jaar is dat op zaterdag 7 december. Om 13.00 uur opent burgemeester Loohuis de Write for Rights-actie in de bibliotheek in Hoogeveen.

Dit jaar vraagt Amnesty om brieven te schrijven voor kinderen en jongeren. ,,We doen dit om hen te ondersteunen, kracht te geven en het mogelijk te maken om te blijven durven dromen waar volwassenen tekortschieten’’, aldus een woordvoerder van Amnesty.

Beschuldigd van mensensmokkel

Er kunnen brieven geschreven worden voor Sarah en Sean, die vluchtelingen hielpen in Griekenland en nu beschuldigd worden van mensensmokkel. Of schrijf een brief voor Magai die op zijn 15e per ongeluk zijn neef doodschoot en nu ter dood is veroordeeld door ophanging. Tijdens zijn rechtszaak had deze minderjarige jongen geen advocaat. Schrijf een brief voor Jianne (13 jaar) uit Canada. Haar inheemse gemeenschap, Grassy Narrows, heeft te kampen met kwikvergiftiging. Mensen hebben daardoor oogproblemen en aandoeningen aan het zenuwstelsel. Het kwik zit in een rivier die door hun grondgebied stroomt. De Canadese regering heeft gezegd het probleem op te lossen, maar de rivier is nog altijd vervuild. Help Jianne door brieven te schrijven aan de Canadese regering.

Naast deze jongeren kunnen voor nog zeven anderen brieven worden geschreven.

Scholen

Amnesty International afdeling Hoogeveen haalt ook brieven op bij het Alfa-college, RSG Wolfsbos en het Roelof van Echten College.