Gloort er alsnog hoop voor Hoogeveense Speelgoedbank?

Nog altijd zijn er grote zorgen voor de Speelgoedbank Hoogeveen. De organisatie is al ruim een halfjaar dakloos. Sinds februari liggen alle spullen opgeslagen. Al twee keer heeft voorzitter Milena Slomp op het punt gestaan de stekker eruit te trekken, maar steeds gloorde er toch weer hoop. Ook nu.

Die hoop is dit keer gevestigd op de Hoogeveense Uitdaging en dan met name in de persoon van Marco Schonewille. Onlangs heeft hij onder meer uitgezocht of een leegstaande sportzaal aan de Stuifzandseweg uitkomst zou kunnen bieden. Hoewel de uitkomst negatief was, heeft hij aangegeven niet op te geven.

Elk jaar verhuizen is niet bevorderlijk

,,De sporthal wordt gesloopt en dus is huren voor langere tijd geen optie. Wij zijn er juist aan toe om voor een langere periode ergens onderdak te hebben. Elk jaar verhuizen is niet bevorderlijk voor de Speelgoedbank. Dus ook dit keer geen succes, maar het feit dat er mensen zijn die met ons mee willen denken, is fijn’’, vindt Milena.

In de afgelopen maanden heeft de voorzitter zelf van alles geprobeerd. Ze heeft zeker 40 mailtjes verstuurd, vooral naar vastgoedeigenaren. ,,Ik heb heel wat lijntje uitgezet’’, beaamt ze. Zonder resultaat. ,,Sterker nog, in de meeste gevallen kreeg ik geen enkele reactie’’, zegt ze ietwat gefrusteerd. Omdat haar eigen netwerk lijkt uitgeput, is ze blij met de steun en inzet van Schonewille. Vorige week kwam daar ook nog de hulp van Liz van Haalen van Bibliotheek Hoogeveen bij, die aangaf haar netwerk te willen aanspreken. Milena: ,,De steun van anderen geeft mij weer hoop.’’

Volgens de voorzitter wordt de rol van de Speelgoedbank juist belangrijker dan ooit. ,,Nu de gemeente weer gaat bezuinigen op het sociale domein, zijn wij nog harder nodig. Vergeet niet dat het bij ons niet alleen gaat om speelgoed, maar eveneens om educatief materiaal.’’

‘Sociaal Hoogeveen’

Eerder deed Milena ook al eens de suggestie om te komen tot een ‘minimaplein’, hoewel ze het zelf zo niet wil noemen. ,,Ik spreek liever van ‘Sociaal Hoogeveen’.’’ Ze zou nog steeds graag op één locatie zitten met andere initiatieven zoals de Kledingbank, de Reddende Engel en de Speel-o-theek. Die staan daar volgens haar eveneens positief tegenover. ,,Het zou een win-winsituatie opleveren. Je deelt de kosten en kunt daardoor geld besparen. En de klanten hoeven niet langer heel Hoogeveen door te rijden.’’ Hier speelt echter exact hetzelfde probleem: een geschikt, en vooral betaalbaar, onderkomen.