Kinderen Ruinerwold-gezin 'bestaan' eindelijk: ingeschreven bij gemeente De Wolden

De zes kinderen die jarenlang in de ‘schuilboerderij’ in Ruinerwold hebben gewoond, zijn inmiddels ingeschreven bij gemeente De Wolden. Al sinds hun geboorte zijn zij door niemand aangegeven bij de burgerlijke stand. Feitelijk bestonden ze niet.

Om een persoon in te schrijven bij de gemeente, is er een aangifte nodig. Daarvoor zorgde het Openbaar Ministerie, omdat uit DNA-onderzoek is gebleken dat Gerrit Jan van D. hun biologische vader is. Het college van De Wolden is begaan met de situatie van de kinderen, en besloot ze op die aangifte in te schrijven in hun gemeente. Dit bevestigt een woordvoerder. Maar dat niet alleen: ,,In Nederland is ook verplicht om ingeschreven te staan bij een gemeente.”

De inschrijving betekent niet dat de zes kinderen ook daadwerkelijk woonachtig zijn in De Wolden. ,,Ze kunnen met de inschrijving bepaalde zaken regelen, zoals een eigen bankrekening. Alleen wonen ze ergens anders in Nederland. Wij weten niet waar.”

Andere identiteit

Gerrit Jan van D., de vader van het gezin, liet zich op 27 april 2009 uitschrijven met als reden dat hij was geëmigreerd. Ook nu is hij nog uitgeschreven, dat verandert pas als hij zelf actie onderneemt. ,,Hij is zelf verantwoordelijk voor zijn inschrijving”, laat de woordvoerder weten.

De vijf jongste kinderen, die allemaal zijn aangetroffen in de boerderij in Ruinerwold, zeggen vandaag in een statement dat het nooit hun bedoeling is geweest om in afzondering te leven. ,,Wij definiëren geluk niet als het ‘afgescheiden leven van de maatschappij’, dat was ook nooit de bedoeling maar dat is nou eenmaal zo gelopen.”

Of er bij de inschrijving gekozen is voor schuilnamen of een andere identiteit, kon de woordvoerder van de gemeente niet zeggen wegens het beschermen van de privacy van de kinderen.