Openbaar Ministerie: Vader verdacht van seksueel misbruik van twee kinderen Ruinerwold

Gerrit Jan van D., de vader van de zes kinderen uit de boerderij in Ruinerwold, wordt verdacht van het seksueel misbruiken van twee van zijn kinderen. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM) net bekend.

De 67-jarige Van D. wordt er van verdacht dat hij twee van zijn drie oudste kinderen, die het ouderlijk huis al hadden verlaten seksueel te hebben misbruikt. Deze kinderen woonden niet in de boerderij van Ruinerwold.

De zaak Ruinerwold komt aan het rollen als de politie op zondagavond 13 oktober wordt gebeld door de kroegbaas van de Kastelein in Ruinerwold. Een van de zoons zegt dat ze al geruime tijd onder dwang in een boerderij leven. Een dag later doet de politie een inval en treft Gerrit-Jan van D., vier meisjes en een jongen aan. De Oostenrijker Josef B., die de boerderij huurt, wordt ter plekke opgepakt.

Halverwege oktober wordt ook de 67-jarige Gerrit-Jan van D. gearresteerd. Zowel hij als B. zitten sinds hun aanhouding al in beperking. Eind oktober verlengde de raadkamer van de rechtbank in Assen het voorarrest van het tweetal met negentig dagen. De beperking is er inmiddels af, meldt het OM.

De beperking van Gerrit Jan van D. is er af, bevestigt zijn advocaat Robert Snorn. ,,De politie heeft mijn cliënt nog geen een keer kunnen verhoren”, zegt hij. Van D. zou moeilijk aanspreekbaar zijn. Snorn heeft ook contact met de vermeende kinderen van Van D. die nog steeds vastzit in de gevangenis van Scheveningen.

Zes kinderen zijn van Van D.

DNA-verwantschapsonderzoek heeft inmiddels opgeleverd dat de zes kinderen uit de boerderij in Ruinerwold dezelfde vader en moeder hebben. De 67-jarige Van D. is definitief de vader. Eerder is vast komen te staan dat de moeder op 6 oktober 2004 in Zwolle is overleden, meldt het OM.

Vrijheidsberoving, mishandeling en witwassen

Het duo zit vast op verdenking van wederrechtelijke vrijheidsberoving, het benadelen van de gezondheid van anderen (mishandeling) en witwassen. ,,Het is een bijzondere situatie en het is maar de vraag over de vrijheidsberoving of dat te bewijzen is”, zegt advocaat Snorn.

Van D. geldt vooralsnog als de vader van de zes jongvolwassenen met wie hij een teruggetrokken leven leidde in een boerderij in het Drentse Ruinerwold.

Van D. en de Oostenrijker Josef B. worden er van verdacht in 2009 in Meppel een 69-jarige man uit Oostenrijk gedurende enkele maanden vast te hebben gehouden. Het OM heeft de verdenking tegen het duo dan ook uitgebreid met ‘medeplegen wederrechtelijke vrijheidsberoving’.