Zwaantien Waning uit Zuidwolde viert 100e verjaardag

In het Tonckenshuys in Zuidwolde was het maandag groot feest. Zwaantien Waning-Heerspink vierde er haar honderdste verjaardag. Na een aubade door muziekvereniging Woudklank kreeg de eeuweling van burgemeester Roger de Groot niet alleen felicitaties, maar ook een prachtige bos bloemen namens de gemeente De Wolden.

Het feest werd gevierd met kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen, waarvan een aantal zelfs vanuit Amerika en Noorwegen speciaal overkwam.

Zwaantien Waning-Heerspink woont nog maar kort in het Tonckenshuys. Daarvoor woonde ze nog zelfstandig in Zuidwolde. Honderd jaar geleden werd ze in Eesergroen, in de huidige gemeente Borger-Odoorn geboren. Haar vader had een boerenbedrijf. Zwaantien ging vier jaar in De Kiel naar de lagere school en twee jaar in Borger. Daarna moest ze op de boerderij helpen.

Huishouding

Haar vader was vooruitstrevend en stemde erin toe zijn dochter op 20-jarige leeftijd in de huishouding ging werken bij de directeur van de gevangenis in Scheveningen. Omdat de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog in het westen veel ingrijpender waren dan in Drenthe, diende ze er niet zo lang. In 1942 ontmoette ze in Linde Henk Waning uit Drogteropslagen, met wie ze twee jaar later op 17 mei 1944 in het huwelijk trad. Nadat ze eerste nog een poos ‘inwoonden’ bij de ouders, bouwden ze later aan de Tolweg in Zuidwolde een woning. Hier begonnen ze Broederij Waning en jaren later later werd ook de manege aan de Meppelerweg gebouwd.

Samen kregen Henk en Zwaantien twee kinderen. Daarna volgden er vier kleinkinderen en ook twee achterkleinkinderen. Deze twee, Mirthe en Linde, wonen sinds vorig jaar in Florida, maar ze ‘spreken’ hun oma wel eens via facetime. Mevrouw Waning-Heerspink woonde de afgelopen dertig jaar alleen. Haar man Henk overleed in 1988. Hoewel het fysiek iets minder gaat, is ze nog heel helder van geest en volgt het nieuws op de voet. Ook heeft ze veel contact met haar zus, de 95-jarige Jantje Haar van de vroegere camping De Ekelenberg, die eveneens in Zuidwolde woont. „We bellen iedere dag met elkaar en dat is gezellig, maar ook wel een beetje om te kijken of het goed gaat.”

Ze vertelt dat ze in het Tonckenshuys graag zelfstandig een appartement wil en ze hoopt dat ook snel te kunnen betrekken. De familie wees burgemeester Roger de Groot er tenslotte nog even op dat ze ervan uitgaan dat hij over ruim vier jaar weer een bezoek aan de familie komt brengen, omdat Mevrouw Haar dan haar honderdste verjaardag wil vieren. Hij beloofde, als het zo ver was, erbij aanwezig te zijn.