VVAK-VCG is de derby van het weekend

Hoogeveen - De derby van het komend weekend is VVAK-VCG in 5F. Verder staan de streekderby’s Zuidwolde-Dedemsvaart, CSVC-Hoogeveen en ZZVV-Avereest en Elim-Gramsbergen op het programma. De eerste periode zit er op en alleen Pesse wist die te winnen.

Zaterdag

Hoofdklasse B: HZVV leed een beschamende bekernederlaag tegen tweedeklasser Emmeloord. De ploeg kan zich volledig richten op de competitie. HZVV speelt een belangrijk duel tegen hekkensluiter Buitenpost. De gasten wonnen acht duels op rij niet, maar schakelden wel eersteklasser Blauw Wit ’34 uit in de beker. Vorig jaar bleef de ploeg net in de Hoofdklasse, maar dit seizoen wonnen de Friezen nog maar een keer. HZVV wil de goede lijn tegen DETO graag voortzetten, maar het zal flink aan de bak moeten. De 1-2 nederlaag van vorig seizoen tegen hekkensluiter Broekster Boys zal een waarschuwing moeten zijn voor de thuisclub.

1E: Noordscheschut is goed in vorm en staat knap derde. Dinsdag zorgde de ploeg voor een bekersensatie door Hoofdklasser Staphorst uit te schakelen. Noordscheschut gaat naar nummer vijf en debutant Pelikaan S. Bij deze club barstte de bom en een handvol spelers en stafleden stapten plotseling op. De vraag is hoe de ploeg uit Oostwold hiermee omgaat. In het seizoen 2016/17 won Noordscheschut twee keer van Pelikaan S.

2J: De Weide hield het lang vol tegen Urk, maar moest toch capituleren: 2-6. In de competitie won de ploeg twee keer, maar staat nog wel dertiende. De ploeg van Marcel Smid gaat naar nummer zes NEC Delfzijl. NEC schakelde PKC ’83 uit in de beker en bleef in de competitie van de laatste vier duels drie keer ongeslagen. Het wordt tijd dat De Weide verder gaat stijgen op de ranglijst. Elim kreeg een fikse domper in de beker te verwerken, want de 1-7 nederlaag tegen Hoogeveen was wel erg fors. Nummer drie Gramsbergen komt op bezoek en dat is een lastig karwei. Gramsbergen won vier van de laatste vijf duels. De ploeg heeft in Roy Seinen een sterke spits, die al acht keer doel trof dit seizoen. Elim heeft geen andere keus dan te winnen.

3D: Hollandscheveld bereikte de tweede bekerronde door een 0-1 zege op VHK. In de competitie won de ploeg de laatste drie duels niet. De ploeg gaat naar Hardenberg ’85 dat evenveel punten bezit en hetzelfde doelsaldo. Het krachtsverschil lijkt vooraf niet groot, maar bij winst kan Hollandscheveld even afstand nemen. ZZVV werd door Steenwijkerwold uitgeschakeld voor de beker. Na vijf keer geen winst kwam de 2-0 zege op Nieuwleusen als geroepen. ZZVV heeft tegen nummer elf Avereest de kans te stijgen, want de gasten wonnen haar laatste vijf duels niet. Hoogeveen draait een uitstekend seizoen. De ploeg staat tweede door zeven keer achter elkaar ongeslagen te blijven. Het halen van de tweede bekerronde was ook geen probleem. Hoogeveen treft nummer drie CSVC in Coevorden en dat is geen gemakkelijke opgave. CSVC startte goed, maar laat nu toch wat steekjes vallen. Hoogeveen lijkt licht in het voordeel.

4D: SCN bleef de laatste twee duels ongeslagen. De ploeg gaat naar nummer twee VHK, dat haar laatste vijf duels won. SCN heeft zes punten minder en kan bij winst weer de top naderen. Het wordt niet gemakkelijk, maar het lijkt niet onmogelijk. Tiendeveen ontvangt nummer tien Angelslo. Tiendeveen is de laatste weken wat wisselvallig, maar staat nog wel knap derde. Angelslo won van de laatste vier duels twee keer. Tiendeveen is favoriet. Nieuw Balinge heeft het moeilijk en staat dertiende met vier punten. De ploeg gaat op bezoek bij nummer twaalf WVV, dat een punt meer heeft. Dit is een tegenstander waar Nieuw Balinge de punten van zou moeten halen. WVV won haar laatste vijf duels niet.

5F: De derby in 5F is VVAK-VCG. VVAK begon goed, maar verloor daarna vier keer achter elkaar. Voor VCG geldt in mindere mate hetzelfde, want na vijf overwinningen leed de ploeg twee nederlagen op rij. Vorig jaar won VVAK met 3-2 en VCG aast op revanche.

Zondag

Hoofdklasse A: Hoogeveen staat tweede, maar miste net de eerste periode. Die ging naar Hollandia. Hoogeveen maakt zondag de lange reis naar SJC in Noordwijk. SJC heeft misschien wel het grootste veld van Nederland. De ploeg degradeerde uit de derde divisie door in de nacompetitie twee keer van Volendam te verliezen. SJC werd door tweedeklasser SVC ’08 uit Wassenaar uit de beker geknikkerd. In de competitie doet de ploeg het goed met een vierde plaats. Hoogeveen is al zeven duels ongeslagen waarvan het zes won. Een lastige opgave.

2K: Zuidwolde liet in het duel tegen Heerde, dat uitgespeeld moest worden, een 0-1 voorsprong nog schieten: 1-1. Toch is de ploeg al drie duels ongeslagen en staat het nu zesde. Zuidwolde ontvangt nummer acht Dedemsvaart. De gasten wonnen nog geen enkele uitwedstrijd en misschien ligt daar de kans voor de thuisclub. Dedemsvaart verloor onlangs een oefenduel tegen derdeklasser Avereest met 2-6.

3C: Hodo werd in de beker uitgeschakeld door Staphorst 2. In de competitie verloor de ploeg zeven keer op rij en staat onderaan met drie punten. Hodo krijgt het gedegradeerde sc Erica op bezoek, dat zesde staat. Erica won drie keer op rij niet, maar won onlangs met 1-2 van CEC. Een moeilijk karwei voor Hodo dat snakt naar haar eerste thuiszege.

3D: Pesse gaat maar door met winnen. De ploeg bereikte de tweede bekerronde door een zege op Tollebeek. De eerste periode is binnen en de koploper is nog ongeslagen. Nummer elf Olyphia uit Noordwolde komt op bezoek. De ploeg van ex-HZVV-er Peter Pot verloor haar laatste twee duels met 5-1. Dit zou voor Pesse geen probleem mogen zijn.