Marga Zwiggelaar schrijft eerste Hoogeveense misdaadroman: ‘Maagie in het ies’

Hoogeveen - De eerste Drentstalige roman van Marga Zwiggelaar wordt zaterdag 7 december gepresenteerd. ‘Maagie in het ies’ is een historische misdaadroman. Het verhaal speelt zich af in het Hoogeveen van 1785.

,,Vrijwel alle locaties zijn vandaag de dag nog te duiden, misschien met een andere naam, maar het gaat overduidelijk over Hoogeveen. De Noordsche brogge, de Krakeelschediek en de Hollaandsche velden. De combinatie van historie en fictie maakt dit boek tot een bijzonder en meeslepend boek. En passend in de sfeer van december”, vertelt een woordvoerder van Het Huus van de Taol.

De gebeurtenissen zijn fictie, maar toch ook niet helemaal. Uit verschillende rechtszaken haalde Zwiggelaar voorvallen en informatie en bracht die samen in Maagie in het ies. ,,Daar komt fantasie bij kijken en schrijversschap. De lezer wordt als vanzelf meegezogen in de tijd van de prinsgezinden, kezen en patriotten. Een tijd waarin Hoogeveen nog een dorp was, maar dan wel een dorp met veel ambitie. Scheepvaart/ handel en veen maakten de plaats groot. En inwoners met ambitie. Naast de alom bekende plaggenhutten in het veen, waren er ook huizen met grandeur; zilveren theeserviezen en met bloemen beschilderde plafonds naar de laatste mode. Een kant van Hoogeveen die lang niet bij iedereen bekend is, maar volgens de schrijfster hadden de mensen in Hoogeveen het over het algemeen nog niet zo slecht.”

Dorp staat op de kop

Het is aan het eind van de winter in 1785 als in Hoogeveen een meisje wordt gevonden onder het ijs. Zij kwam op een onnatuurlijk manier aan haar einde. Het hele dorp staat op zijn kop. Schulte Eddersloot moet alle zeilen bijzetten om het onderzoek op gang te krijgen. Vanwege de slechte staat van de wegen kan het gerecht uit Assen niet op korte termijn in Hoogeveen zijn.

Er zijn in die periode twee schultes, dat is een bijzonderheid. De gebrekkige samenwerking tussen beide schultes maakt het onderzoek niet eenvoudiger. Gelukkig is kroegbaas Freerk Fernholt (herberg op Het Haagje) meer dan bereid zich ermee te bemoeien. En meer dan gelukkig is het dat hij is gezegend met een meer dan gewone nieuwsgierigheid en gezond verstand.

Is het meisje vermoord door een bekende? En wat als er nog een meisje wordt gevonden? En zelfs een kindje? Wat is er in Hoogeveen aan de hand? En wie wil het onderzoek hinderen? De strijd tussen de prinsgezinden of de patriotten is net gaande. Heeft het daar mee te maken? Moet er een nieuwe dominee worden gekozen. Dit alles maakt de mensen opgewonden.

Zedenschets

Kortom: Maagie in het ies is een spannend misdaadverhaal, maar vooral ook een zedenschets van inwoners in een zich ontwikkeldend Hoogeveen. Een boek om in één keer uit te lezen.

Marga Zwiggelaar (Hoogeveen 1963) schreef al menig historisch boek. Samen met Albert metselaar schreef zij onder andere De Weide. Van Veensluis tot Oldebaasverlaat en Begraafplaatsen in Hoogeveen.

Vijf jaar geleden publiceerde zij onder de naam Anna Marije Brans de poëziebundel Niks is zo hiete as old ies, die heel goed werd ontvangen.