OM legt beslag op woning illegale hondenfokkers in gemeente Hoogeveen

Hoogeveen - De politie heeft afgelopen donderdag een 47-jarige vrouw en een 49-jarige man, beiden uit de gemeente Hoogeveen, aangehouden voor illegale fokkerij van honden. Ook is beslag gelegd op hun woning.

Het duo wordt ervan verdacht dat zij jarenlang zonder de juiste vergunning honden hebben gefokt en verkocht aan particulieren. Dit deed het duo vanuit hun woning in de gemeente Hoogeveen.

,,Naar aanleiding van twee anonieme meldingen hebben wij van het milieuteam Zuidwest Drenthe een onderzoek naar de man en de vrouw ingesteld op verdenking van illegale hondenhandel’’, vertelt een woordvoerder van de politie. Zij zijn naar de betreffende woning gegaan en troffen daar een zeer nette woning aan, waar binnen alles piekfijn in orde was en de honden ook in goede gezondheid verkeerden. ,,We zijn verder gaan kijken en vonden vervolgens een aantal pups waarvan wij dachten: dit is geen hobbymatige, maar bedrijfsmatige fok. Het bleek dat deze mensen geen juiste papieren hadden, zoals een vakbekwaamheidsdiploma, waardoor ze zich illegaal bezighielden met hondenfokkerij.’’

130.000 euro

De afgelopen maanden is de politie er, met behulp van een collega van de financiële recherche, erachter gekomen dat er voor 130.000 euro aan inkomsten zijn geweest. Om die reden is er beslag gelegd op de woning door het Openbaar Ministerie.

De woordvoerder vertelt: ,,De activiteiten die wij doen binnen de dierenpolitie zijn niet alleen maar gericht op het welzijn van dieren. Wij kijken ook in de volle breedte wat voor soorten criminaliteit er achter schuil kan gaan. Daar is deze zaak een mooi bewijs voor, door te kijken op welke manier er wederrechtelijk geld is verdiend en op welke manier dat ook teruggevorderd kan worden door justitie, door beslaglegging op een huis.’’