Vrijspraak en lagere straffen voor Drentse mannen wegens betaalde seks met minderjarige

Zwolle - Een vrijspraak en een veel mildere straf dan was geëist. Dat is het oordeel van de rechtbank in Zwolle over twee 41-jarige mannen uit Drenthe (Nijeveen en Stuifzand), die zich, onafhankelijk van elkaar, hebben ingelaten met een minderjarige prostituee, een meisje van zestien.

Beide mannen hebben gereageerd op een contactadvertentie op internet, van een stel dat seksafspraken zocht. Het bleek achteraf te gaan om een man uit Steenwijk (tegen de vijftig), destijds werkzaam als therapeut in tbs-kliniek Hoeve Boschoord. Hij prostitueerde een meisje, maar dat zeggen de klanten niet te hebben geweten. En evenmin wisten ze dat het om een minderjarige ging.

Geen seks

Een man uit Nijeveen zocht contact om de eenzaamheid te verdrijven. Hij sprak twee keer af met het stel, maar daarbij was het volgens eigen zeggen niet tot seks tussen hem en het meisje gekomen. Hij had alleen toegekeken hoe het stel seks met elkaar had. En hij had ze een keer gratis toegang gegeven tot een uitgaansgelegenheid in Zwolle en ze consumptiemunten verstrekt, zoals vrienden onder elkaar.

De rechtbank sprak hem vrij: Er is geen bewijs dat hij wist dat het meisje zich prostitueerde en er kan evenmin worden vastgesteld dat hij haar betaald heeft, zo stelt de rechtbank vast.

Anders ligt dat voor een man uit Stuifzand (bij Hoogeveen), die destijds veel spanning ondervond en een verzetje zocht. Hij had zich laten bevredigen door het meisje, overigens ook zonder te weten dat ze nog zo jong was. „Anders had ik zelf de politie gebeld”, zei hij op de rechtszitting van twee weken geleden.

Spijt

Hij had zich toch moeten inspannen om zekerheid te krijgen over de leeftijd van zijn date, oordeelde de rechter. In zijn voordeel weegt mee dat hij kennelijk niet bewust op zoek is geweest naar iemand van jonger dan achttien jaar, een blanco strafblad heeft, openheid van zaken heeft gegeven en spijt heeft betuigd. Hij kreeg een gevangenisstraf van een dag en een werkstraf van 150 uur. De dag gevangenisstraf is het gevolg van een wetsartikel dat bij zedenmisdrijven gevangenisstraf moet worden opgelegd.

Parkeerplaats

De man die het meisje aanbood is eerder dit jaar veroordeeld tot 2,5 jaar cel. De politie kwam hem op het spoor na een anonieme melding van iemand die gezien had dat op parkeerplaats De Ruinen, langs de provinciale weg bij Ruinerwold en jong meisje werd aangeboden voor seks. In de telefoons van het stel zijn daarna de nummers van klanten gevonden.