Certificaten Aan de Slag uitgereikt in asielzoekerscentrum: ‘Even alle sores vergeten’

Hoogeveen - Stuk voor stuk hebben ze een enorme lijst op hun certificaat staan waar ze mee geholpen hebben. Halloween in het centrum, het opknappen van de vlinderidylle, water uitdelen tijdens de Cacaderun en ga maar door.

Vader Hoessein Afshar, moeder Ehteram Saghipour en hun kinderen Pourya en Kebriya zijn flink ‘Aan de Slag’ geweest in Hoogeveen en kregen daar gistermiddag samen met ruim 100 anderen een certificaat voor. De certificaten werden tijdens een feestelijke middag uitgereikt in het asielzoekerscentrum in Hoogeveen.

Trots is het gezin op de certificaten. ,,Ik kan niet naar school en daarom doe ik veel vrijwilligerswerk’’, vertelt Kebriya. ,,Dat is goed voor mijn Nederlands en ik kan wat doen voor Hoogeveen. We doen ook allemaal leuke klussen.” Vader Hoessein heeft zich ook veel ingezet voor Hoogeveen en hij is voornamelijk in de natuur bezig. Denk aan het Zuiderpark en de vlinderidylle. ,,Ik houd van de natuur. Thuis in Iran had ik een grote tuin met allemaal fruitbomen.” Hij haalt zijn telefoon tevoorschijn en laat foto’s zien. Op de achtergrond is een prachtig bergachtig landschap te zien. ,,De natuur geeft me rust en het is fijn om wat terug te doen voor Hoogeveen.”

Meer dan 1050 klussen

En het gezin Afshar is niet de enige die de handen uit de mouwen steekt. Het is het derde jaar voor Aan de Slag. Er zijn al meer dan 1050 klussen uitgevoerd 2019 en dat worden er dit jaar nog meer. Het aantal unieke bewoners dat een klus gedaan heeft, is dit jaar bijna verdubbeld: van 115 in 2018 naar 223 in 2019. Zij zijn afkomstig uit 43 verschillende landen en spreken meer dan 16 verschillende talen.

Hoe die verdubbeling komt? Mede dankzij de inzet van azc-bewoner Faie Alhariri. ,,Ik heb een doel in mijn leven en dat is mensen helpen”, vertelt Faie. ,,Ik werkte in Jemen bij een asielzoekerscentrum. Ja, echt waar. Het is bizar om te vertellen, maar ik zit nu in hetzelfde schuitje als de mensen die ik begeleidde. Ik ben Hoogeveen heel dankbaar, want ik voel me hier heel welkom. Het voelt alsof alles wat ik heb gedaan in Jemen voor de vluchtelingen zich nu terugbetaalt. Ik wil Nederland iets teruggeven door mee te doen met Hoogeveen aan de slag.”

Mariëlle Vogelzang, coördinator van Aan de Slag Hoogeveen, is blij dat het aantal betrokken organisaties ook nog steeds toeneemt: ,,Goed voorbeeld doet volgen en steeds meer organisaties raken overtuigd van de kwaliteiten van de bewoners en werken graag samen.” Een aantal van de 46 organisaties die klussen voor azc-bewoners aanbieden, is aanwezig tijdens de bijeenkomst. Zij ontvangen, net als alle deelnemers, een certificaat als dank en waardering voor hun betrokkenheid.

Ludo van Rongen van Stichting Hartslag is een van de betrokkenen die de bewoners van het azc een plek geeft om te werken. ,,Het is geweldig om de mensen te zien genieten als ze werken. Wanneer ze bijvoorbeeld bezig zijn met mijn trekpaard Pim, zie ik gewoon dat ze alle sores gewoon even vergeten. Daar doe ik het voor.”

Burgemeester Loohuis heeft een hele klus aan de uitreiking van de vele certificaten en gaat met bijna iedereen op de foto. Dankbaarheid overheerst deze middag en de een na de ander vertelt voor de volle zaal waarom ze het zo fijn vinden om vrijwilligerswerk te doen en dat ze zo gewaardeerd worden.

Vinden van een baan

Of dat certificaat echt helpt voor bijvoorbeeld een verblijfsvergunning? ,,Dat niet”, zegt Karin Strijker van het COA. ,,Wel kan het helpen met het krijgen van een huis of, mochten ze blijven, bij het vinden van een baan. Ze laten hiermee wel zien dat ze veel hebben gedaan in Nederland. En het is gewoon fijn voor de bewoners dat ze even wat om handen hebben. Zo’n middag waar ze in het zonnetje worden gezet is een mooie beloning.”