Droge ‘voeten’ op vliegveld; drainagebuis van 12 kilometer is aangelegd

Hoogeveen - Twaalf kilometer drainagebuis is in de landingsbanen van Vliegveld Hoogeveen aangebracht. Wethouder Erwin Slomp groef maandag de laatste sleuf waarin een de waterafvoer werd aangebracht. Daarmee is, als alles goed werkt, is de wateroverlast op de baan verholpen.

„De komende een á twee weken wordt het werk afgerond door loonbedrijf Mulderij uit Noordscheschut”, vertelt voorzitter Jur Stavast van Viegveld Hoogeveen. „Afgelopen tijd regende het flink. Daardoor konden we mooi zien hoe de drainage werkt. Het water stroomde direct naar de sloten.” Wateroverlast is gevaarlijk op een vliegveld, legt de voorzitter uit. „Hierdoor krijgt een vliegtuig bij de landing te veel weerstand en bestaat de kans dat de neus van het vliegtuig het gras raakt en zich in de grond boort. „Eind 2017 moesten we zelfs enkele dagen het vliegveld sluiten voor het vliegverkeer in verband met de hevige regenval en de daarbij behorende overlast.”

Tijdens de werkzaamheden kunnen vliegtuigen nog wel gebruikmaken van het terrein. De werkzaamheden zijn opgesplitst. In de zomermaanden is het andere deel gedraineerd. De verwachting is dat 1 maart ook de laatste baan weer een goede grasmat heeft en open kan gaan.