Hoogeveen poetst impopulaire verhuisregeling winkels op en hoopt dat ondernemers nu wel willen verkassen

De gemeente Hoogeveen poetst de impopulaire verhuisregeling van winkels naar het kernwinkelgebied in de Hoofdstraat op. Meer geld en maatwerk moeten ondernemers nu wél verleiden.

Hoogeveen wil toe naar een compacter koopcentrum. Het winkelgebied moet indikken met zo’n 10.000 vierkante meter, is de opdracht. Het moet de leegstand tegengaan en de gezelligheid en aantrekkelijkheid verhogen. Maar hoe krijg je ondernemers ‘aan de randen’ van het koopcentrum zo ver om hun zaak in het winkelhart voort te zetten?

Prikkelen

Begin 2017 lanceerde de gemeente, financieel gesteund door de provincie, een subsidieregeling die winkeleigenaren en -huurders in de Tamboerpassage en delen van Het Haagje en de Schutstraat moest prikkelen hun nering naar het zuidelijke deel van de Hoofdstraat te verplaatsen.

Die regeling biedt financiële lokkertjes zoals een tegemoetkoming in de verhuiskosten, een vriendelijker huurprijs en compensatie van de waardevermindering van het pand.

Eén ondernemer

Sindsdien heeft slechts één ondernemer (Patent Woman) daar gebruik van gemaakt. De kledingzaak verruilde de plek in overdekt winkelcentrum Tamboerpassage voor een pand in de Hoofdstraat. ,,De regeling heeft niet echt zoden aan de dijk gezet’’, zei wethouder Erik Giethoorn dinsdag met gevoel voor understatement.

In de Tamboerpassage was de bereidheid om te verkassen van meet af aan klein. Ondernemers voelden zich twee jaar geleden overvallen door het nieuws dat de gemeente geen toekomst meer ziet voor het overdekte winkelcentrum.

‘Meest zwakke winkelgebied’

Toenmalig wethouder Anno Wietze Hiemstra noemde de Tamboerpassage zelfs het ‘meest zwakke winkelgebied in Hoogeveen.’ De gemeente wil de omgeving van theater De Tamboer op termijn herontwikkelen. Dat voornemen stuitte op weerstand bij ondernemers en vastgoedeigenaren in de passage. De Vereniging van Eigenaren kwam zelfs met een tegenbeweging: er werd een eigen vastgoedmanager aangesteld en potentiële nieuwkomers worden gelokt met aantrekkelijke huurprijzen.

‘Niemand staat te juichen’

Giethoorn beseft dat er gevoeligheden en emoties spelen. ,,Daar moet je rekening mee houden. Ik wil de Tamboerpassage niet leegtrekken, maar juist de winkelleegstand in ons stadscentrum verminderen. Kijk, niemand staat te juichen, ook niet bij deze nieuwe regeling, maar we willen er toch met individuele gesprekken uit zien te komen en maatwerk leveren.’’

De huidige verordening loopt dit jaar af. Om een complete sof te voorkomen wil Hoogeveen de regeling in de herkansing gooien, maar dan wel opgepoetst. De winkeliers en eigenaren van panden kunnen nog steeds subsidie krijgen voor verplaatsing van de winkel naar de Hoofdstraat, voor het transformeren van winkelpanden naar andere functies en voor gevelverbeteringen in het winkelgebied.

Aantrekkelijker

Maar de lokkertjes zijn volgens de wethouder aantrekkelijker gemaakt. Zo is er meer geld beschikbaar voor een verhuizing. Giethoorn: ,,We horen nog wel eens van ondernemers dat men niet kan verhuizen van het bedrag dat in de huidige verordening staat. We moeten dus iets meer bieden als gemeente.’’

Ook is het verschil tussen de huurprijzen kleiner geworden, zodat ondernemers die naar een A-locatie verkassen niet de hoofdprijs betalen. ,,Daar hikte men soms wel tegenaan.’’

1,5 miljoen euro

Ondernemers kunnen volgens Giethoorn eenvoudig(er) zelf berekenen voor welk bedrag ze in aanmerking komen. Er is maximaal 1,5 miljoen euro beschikbaar voor de subsidies, die betaald worden uit het binnenstadsfonds.

De provincie Drenthe, die de verhuisregeling mede financiert, staat verlenging met een jaar toe, maar maant de gemeente wel tot actie om het winkelgebied compacter te maken. ,,We moeten echt aan de bak’’, sprak Giethoorn.