Echtpaar Vlietstra viert diamanten huwelijk: Vonk sloeg over bij het kerkorgel

Hoogeveen - Lute en Geertje Vlietstra-Otten uit Hoogeveen vierden maandag een mooie mijlpaal. Die dag precies 60 jaar geleden hebben zij elkaar het ja-woord gegeven.

Lute en Geertje hebben elkaar ontmoet toen ze samen na een kerkdienst nog even bij het orgel stonden. Geertje hield van orgelspelen. Lute bracht haar vervolgens naar huis. Het was het prille begin van hun liefdesleven. Tijdens de verkeringstijd werkte Lute op de boerderij van zijn vader en moeder in Noordscheschut en Geertje, die in Elim woonde, diende bij dokter Van derWal in Hoogeveen en later bij dokter Buijs.

Amerika

Na een tijdje verkering besloot Lute om voor een jaar naar Amerika te gaan. Daar verbleven al meerdere gezinsleden. Geertje bleef alleen achter en hun liefde werd flink op de proef gesteld. Social media bestond nog niet. Toen Lute terugkwam besloot hij bij Philips te gaan werken en op 18 november 1959 zijn ze getrouwd.

Amerika liet hen niet los en kort na hun huwelijk besloten ze te emigreren, net als de broer en zus van Lute. Destijds was dat tien dagen varen met de Holland America-lijn. In Amerika werden Trijnie en Jackie geboren. Eerst werkte Lute bij een boer, later in de zinkmijnen, wat niet zonder risico was. Geertje bleef thuis en zorgde voor de kinderen. Geertje kwam uit een groot gezin van vijftien kinderen. Ze miste haar familie enorm. Destijds communiceerde men nog door brieven te schrijven of cassettebandjes in te spreken en op te sturen. Ze kreeg zoveel last van heimwee dat ze na drie jaar besloten terug te keren naar Nederland.

Conciërge

Ze vestigden zich in Noordscheschut aan de Bloklandweg. Lute werkte de eerste drie jaar bij Aardenburg, maar werd vervolgens conciërge aan de Christelijke Technische School in Hoogeveen, waar hij met veel plezier heeft gewerkt.

Ondertussen werden Albert en Arina geboren. Geertje zorgde voor de kinderen, deed vrijwilligerswerk op school en heeft veel mensen ondersteund bij het huishouden. Ze zijn altijd actief geweest in het verenigingsleven, met name op kerkelijk gebied. InNoordscheschut was Lute onder andere één van de medeoprichters van de speeltuinvereniging en van de reformatorische school. Geertje houdt van activiteiten organiseren en heeft altijd veel kleding gemaakt voor haarzelf en voor anderen. Lute hield met name van tuinieren. In de volkstuin van Noordscheschut was hij dagelijks te vinden en dat was ook goed voor de sociale contacten. Gezamenlijk hielden ze van zingen en waren ze actief betrokken bij het kerkkoor.

‘Een entie toer’n’

Inmiddels wonen ze in Hoogeveen. Ze kunnen zelf nog auto rijden en gaan er nog wel eens op uit om 'een entie te toer'n’ en om lekker wat te eten. Ze genieten van de natuur. Ook hebben ze meerdere groepsreizen gemaakt, in met name landen waar bergen zijn.

Het echtpaar woont dichtbij het centrum, waar ze van genieten. Lute wandelt nog regelmatig over de markt, gaat naar de visboer en ontmoet nog met regelmaat oud-leerlingen. Geertje is nog erg actief en fietst overal heen. Zorgen voor een ander is haar op het lijf geschreven. Ze doen alles nog geheel zelfstandig. Ze zijn samen God dankbaar dat ze al 60 jaar lief en leed hebben gedeeld. Veel mensen die ze lief hadden zijn inmiddels om hen heenweggevallen, dat vinden ze lastig. Ze tellen echter de zegeningen die ze hebben ontvangen, ook in hun (achter)(klein)kinderen. Samen met familie hopen Lute en Geertje hun diamanten huwelijk vrijdag 22 november te vieren.