Maandaggevoel: Leonora de vries
Door Leonora de Vries

Opiaten of spacecake?

Hoogeveen als eerste gemeente in Drenthe die medicinale toepassingen van cannabis bespreekbaar maakt. Ik vind het top! Ik heb sowieso geen probleem met wietgebruik, mits het met mate en verstand wordt gebruikt. Zo nu en dan een blowtje roken was in mijn late tienerjaren niet heel bijzonder. Ik studeerde in Eindhoven waar meerdere coffeeshops zaten.

Nu is in de jaren de kwaliteit van wiet en hasj heel wat veranderd, Nederwiet schijnt heel sterk geworden te zijn. Ik heb geen idee, want ik heb al jaren geen wiet meer gebruikt. Maar ik vond blowen altijd rustgevend.

Het is bekend dat cannabis meer dan 400 verschillende werkzame bestanddelen bevat, waarvan THC en CBD de bekendste zijn. Gebruikers van (illegale) medicinale wiet zijn lovend, maar het komt in de legaliteit niet van de grond. Dat is toch raar?

‘Het moet uit de illegaliteit en het duistere internetcircuit’, zegt de directeur van Zorgbelang Drenthe. Ik kan niet anders dan het grondig met hem eens zijn.

Ik vind het bizar dat Nederland, dat in het buitenland vooral bekend staat om de vele coffeeshops, in haar beleid zo bekrompen geworden is. In de VS is medicinale cannabis in 33 staten legaal te krijgen. Waar is Nederland? Wij hadden juist voorop moeten lopen. Maar de landelijke overheid heeft verzaakt. Zelfs de kop in het zand gestoken. De verkoop en het gebruik is gelegaliseerd, maar het verbouwen van wiet is in de illegaliteit gebleven. Hierdoor is cannabis de speelbal geworden van criminelen.

Edibles

Slechts een enkele Robin Hood zoals Rinus Beintema van Suver Nuver (een stichting die medicinale THC-olie maakt en verstrekt) heeft het farmaceutische proces van de werkzame stoffen in cannabis geprofessionaliseerd. Kijk eens op Netflix bij de docuserie Rotten. De aflevering High on Edibles (eetbare wietproducten) is erg interessant.

Ik vind het hartverscheurend dat verslavende pijnstillende opiaten als oxycodon zo gemakkelijk verstrekt worden (zelfs ik heb deze nog in mij la liggen na een operatie) maar dat cannabis in de ban gedaan is. Geweldig dat Gemeentebelangen het lef toont om de discussie aan te zwengelen.

Want als ik zou verrekken van de pijn (of een andere nare ziekte zou hebben waarbij THC klachten behapbaar maakt) en mocht kiezen tussen bijvoorbeeld morfine (waarbij de gebruiker soms echt roze olifantjes ziet) of een stukje spacecake? Dan word ik toch echt de koningin van Heel Holland Bakt. Legaal of illegaal.