Wilma ten Wolde geridderd

Utrecht/Zuidwolde - Koordirigente Wilma ten Wolde uit Zuidwolde is zondagavond geridderd. Dat gebeurde tijdens het jubileumconcert van de Nationale Koren in Tivoli/Vredenburg in Utrecht. Ze kreeg de onderscheiding uit handen van burgemeester Roger de Groot, die ook aanwezig was bij het jubileumconcert.

De 63-jarige Wilma ten Wolde studeerde koordirectie, kerkmuziek en muziekwetenschap en specialiseerde zich na haar studie in het vocaal onderwijs voor jongeren en jeugd. In 1987 richtte ze in het Drentse Zuidwolde de Koorschool Viva la Musica op. In 1999 is Wilma ten Wolde internationaal actief geworden als artistiek leider en dirigent van het Nationaal Kinderkoor en het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor.

De Nationale Koren vierden zondag hun 30-jarig jubileum met een Masterclass en een feestelijk Jubileumconcert. Wilma en Wolde is zakelijk- en artistiek directeur van de Nationale Koren. Voor haar was dit concert ook een bijzondere gebeurtenis: het was haar 40-jarig jubileum als koordirigent en zij is inmiddels bijna dertig jaar werkzaam voor de Nationale Koren, waarvan twintig jaar als artistiek en zakelijk leider. Onder haar leiding hebben de Nationale Koren zich ontwikkeld tot een nationaal instituut, dat op het gebied van koorscholing en muzikale prestaties van de koren behoort tot de wereldtop. Naast haar landelijke werk is zij ook in het Noorden actief voor de Nationale Koren als docent van de lesplaatsen Zuidwolde en Groningen.

Masterclasses

Ten Wolde was docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag op de vakgebieden solfège en ensemble-zang. Ze geeft masterclasses in Zweden, Denemarken, Spanje, Frankrijk, Duitsland en Hongarije. Ze werkt intensief samen met de Deense professor Inge Marstal over de ontwikkeling van het muzikaal gehoor bij kinderen. Ze bereidde meer dan 60 verschillende producties voor met de Nationale Kinder- en Jeugdkoren van Vocaal Talent Nederland voor orkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest, het Radio Filharmonisch Orkest, Het Gelders Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Berliner Philharmoniker voor dirigenten als Ed Spanjaard, Jaap van Zweden, Riccardo Chailly, Iván Fischer, Mariss Jansons, Sir Simon Rattle, Mstislav Rostropovitch, Bernhard Haitink, Andrea Marcon, Nikolaus Harnoncourt, Vladimir Jurovsky, Sir Eliot Gardiner en Markus Stenz.

Jubileum

Het jubileum van de Naionale koren werd 's morgens ingeluid in de Hertz-zaal met een masterclass door de beroemde Engelse sopraan Dame Emma Kirkby. Tijdens het feestelijk avondconcert zongen ruim tweehonderd jonge zangtalenten uit het Nationaal Kinderkoor, Nationaal Jongenskoor, Nationaal Vrouwen Jeugdkoor, Nationaal Gemengd Jeugdkoor en Opleidingsklassen. De jonge zangers zongen een afwisselend programma: van sprankelende muziek uit Polen en sonore klanken uit Rusland tot vrolijke muziek uit Zuid-Amerika. Dat gebeurde samen met gastmusici als blokfluitiste en alumna Lucie Horsch, Alexander Ullman (winnaar Liszt Concours 2017), zangers uit het Nederlands Kamerkoor, Música Temprana onder leiding van Adrián Rodriguez van der Spoel en vele alumni.