Spitsuur voor Sinterklaas in De Wolden

Zuidwolde – Het was zaterdag spitsuur voor Sinterklaas en zijn grote Pietenkorps. In Zuidwolde, Ruinerwold en Ruinen was de intocht gepland en kwamen honderden kinderen met hun ouders op de been. Opmerkelijk: in De Wolden waren in overgrote meerderheid de bekende zwarte Pieten.

Ook opvallend: het paard van Sinterklaas is kennelijk met pensioen, want Amerigo was in geen velden of wegen te bekennen. In Zuidwolde werd Sinterklaas rondgereden met een mooie koets, in Ruinerwold kwam er een Peugeot cabriolet aan te pas en in Ruinen was de platte kar met een hoop stro van stal gehaald.

Ruinerwold

De ploggende Pieten waren de afgelopen weken al opgedoken in Ruinerwold, de filmpjes op internet bewezen dat. Ook zaterdag moesten even wat obstakels genomen worden, want bij café Centraal stonden nogal wat grijze containers midden op de weg en lagen talrijke vuilniszakken her en der verspreid. Gelukkig waren de kinderen zo vriendelijk om de Plogpiet te helpen de boel op te ruimen, zodat Sinterklaas zijn weg naar het dorpshuis kon vervolgen. Even na drie uur was hij bij uitgaanscentrum De Klok voor de deur aangekomen, een groepje Pieten was hun baas al vooruitgesneld en vermaakte de kinderen alvast. De witte zakken met pepernoten waren bijkans leeg toen de Goedheiligman zelf zijn opwachting maakte. Nadat de stoet over Dijkhuizen bij dorpshuis De Buddingehof was aangekomen, wachtte binnen een groot feest voor de kinderen.

Zuidwolde

Dat Sinterklaas weer in het land is, hebben ze in Zuidwolde ook gemerkt. Nadat Sinterklaas met zijn gevolg bij De Falieberg was aangekomen, zette zich een stoet in beweging met muziekvereniging Woudklank voorop. De zwarte Pieten sleurden een mobiele pepernotenoven met zich mee, maar deze was kapot gegaan. Er moest dus gezocht worden naar gereedschap om de oven te repareren. Bij het gemeentehuis, waar burgemeester Roger de Groot het Spaanse gezelschap verwelkomde, werd tekst en uitleg gegeven over het probleem van de pepernotenoven. De optocht zette zich dus maar in beweging op zoek naar het gereedschap.

De Monteurpiet had een kluslijst gemaakt en alle kinderen konden meehelpen met zoeken. Een stempelkaart kon de jeugd een lekkere traktatie opleveren, maar dan moesten ze onderweg wel de stempels ophalen. Zo kon er ook een gehaald worden bij de Meule van Wassens, waar de nieuwe wieken al mooi versierd waren met vlaggetjes om iedereen welkom te heten. Sinterklaas nam zelfs de moeite om in de molen de trap omhoog te neme, zodat hij vanaf hoogte naar iedereen kon zwaaien. Wat bijna niemand heeft gezien, was dat de Sint bij het beklimmen van het steile trappetje bijna onderuit ging.

Na het bezoek aan de molen trok de stoet richting zaal Den Kaat, waar wederom een groots Sinterklaasfeest op stapel stond. Natuurlijk kwam het goed met de Pepernotenoven en werden bij Den Kaat ter plekke verse pepernoten gebakken. En vanavond allemaal de schoen zetten natuurlijk.

Ruinen

Sinterklaas werd in Ruinen op een platte kar vol hooi naar de Brink gereden, terwijl hij zelf op een luxe fauteuil kon zitten. Uiteraard stond het bij de Mariakerk weer vol kinderen en ouders en waren er weer vele Pieten opgetrommeld. Wie er niet waren? Leden van het college van B en W van de gemeente De Wolden, maar ook geen dominee. Georg Naber zetelt nu in Lemelerveld en een tussenpaus is er (nog) niet. In Ruinen hadden ze daar wel een oplossing voor, want in de persoon van Mehmet Bahceci hebben ze daar ook een eigen burgemeester. En dus was het Mehmet, samen met zijn vrouw Berdien Korten eigenaar van restaurant De Burgemeester op de Brink, die Sinterklaas welkom heette.

Daarna waren alle kinderen welkom in de verwarmde kerk, waar Pieten acrobatische capriolen uithaalden en er uiteraard liedjes gezongen werden. Sinterklaas vertrok daarna nog naar dorpshuis 't Neie Punt, waar ook de oudere bewoners hun veel oudere vriend welkom heetten. Vriend, maar ook tijdelijke bewoner, want het bed stond weer klaar in 't Neie Punt. Altijd gastvrij daar.