Niks sneller thuis met 130 km (100 km, deel 5)

’s Middags van werk naar huis in ruim 15 minuten, de volgende dag van huis naar werk in ruim 13 minuten. Dan zal het middagritje wel met 100 km per uur verreden zijn, en het ochtendritje met 130 km per uur, zou je denken. Niets is minder waar: het is juist precies andersom!

Voor zo’n korte afstand maakt een stukje op de snelweg met 130 km dus eigenlijk geen verschil, zo blijkt.

Wat veel bepalender is, is hoe druk het is op de niet-snelwegen. Dus sta je lang voor verkeerslichten te wachten, gaan de spoorbomen net naar beneden of is het domweg erg druk onderaan de afslag, dan kost dat kostbare minuten!

Die korte tijd – een minuut of 5 - dat ik op het traject Steenwijk-Meppel 130 mag rijden is op zich best prettig. Maar hetzelfde stuk consequent 100 rijden voelt ook prima. Behalve als je een vrachtwagen inhaalt (die 80 rijdt) en jij met 100 km op de teller gaat inhalen… dat voelt een tikje ongemakkelijk naar de mij achteroprijdende auto’s toe.

Maar verder… Het is wel relaxed eigenlijk. Ik krijg zelfs het idee dat veel meer automobilisten 100 rijden, die zijn misschien ook aan het uitproberen hoe het voelt met deze snelheid! Voor zo’n kort stukje tenminste. Ik kan me ook wel weer voorstellen dat het erg saai wordt achter het stuur, met dit gangetje. De kans bestaat dat je de neiging krijgt om toch andere dingen te doen, zoals toch even op je telefoon kijken (!) En dat is natuurlijk ook weer niet de bedoeling….

Marianne Weegenaar