‘Ik blijf 140 rijden!’ (100 km, deel 4)

Ik reis met minimaal 140 kilometer per uur naar mijn werk. En ik wilde dat het nog sneller kon. Elke dag, file of geen file, ik flits er zo langs. Ondertussen zit ik ook te appen. Soms lees ik zelfs een stukje uit de krant. Op de app Flitsmeister kijk ik naar de files en naar mijn eigen snelheid, maar ik minder zelden vaart.

En ik ben niet de enige forens die zo snel reist. Er zijn zelfs mensen waarvan ik vermoed dat ze geen rijbewijs hebben. Jonge mensen vaak. Die letten nergens op. Oortjes in, en video’s kijken.

De dagelijkse reis Zwolle-Meppel duurt slechts 16 minuten. Toch, eerlijk is eerlijk, blijft het daar niet bij. Ik ben van deur tot deur wel meer tijd kwijt dan dat kwartiertje in de trein. Het tochtje naar het station in Zwolle kost een paar minuten en ook de wandeling van het station in Meppel naar het kantoor duurt niet lang. Al met al ben ik ongeveer een half uurtje onderweg. Dat is langzamer dan met de auto. Dan ben ik van deur tot deur ongeveer 25 minuten onderweg.

Ik onderneem deze dagelijkse reis inmiddels al 19 jaar. Wat me daarbij opvalt is dat het aantal vertragingen wel meevalt. Ook het aantal keren dat ik door de regen loop, is sporadisch. Toch heb ik altijd een kleine paraplu in de tas, maar deze vormt meer ballast dan dat-ie nuttig is.

Buiten het woon-werkverkeer om, gebruik ik regelmatig de auto. En ook dan hou ik van doorrijden. Die 100 km/u gaat me dus toch wel raken. En gezien mijn rijstijl waarschijnlijk het hardste in de portemonnee.

 

Michiel Kolle