Geen broodjes maar boeken bij bakker in Schut; 'Dicke Vlauwekul' staat boordevol flauwe strips

Een memorabele middag bij bakkerij De Soete Suickerbol in Noordscheschut. Bakker Dick Bosman creëerde een keer geen warme broodjes, maar een eigen boek. ‘Dicke Vlauwekul’ is eindelijk uit: het boek van Bosman en fotograaf Martin Schonewille vol met flauwe strips. Muzikant en zanger René Karst overhandigde het eerste exemplaar aan Schonewille.

De Schutters Bosman en Schonewille zagen zoveel trieste dingen op Facebook, dat ze het liefst mensen de hele dag een glimlach bezorgen. En hoe doe je dat? Precies, door flauwe strips op Facebook te plaatsen. Het is een succes en daarom zijn de strips gebundeld in een boek.

Het begon allemaal met het imiteren van Dirk-Jan stripjes enkele jaren geleden. „Die vinden we allebei zo grappig’’, zegt Dick met een glimlach. Martin beaamt dat. ,,Zulke droge humor. Je snapt het en vindt het heel leuk of je snapt het totaal niet. Wij horen bij de eerste categorie. We kregen er steeds meer reacties op. Ik krijg als ik aan het werk ben ’s nachts vaak leuke ingevingen. Die schrijf ik dan op een briefje. Foto’s maak ik altijd wel. Daar plaats ik, als ik tijd heb, dan weer tekstballonnetjes boven en verzin er wat geks bij’’, vertelt Bosman.

Niet te gek

,,Niet te gek hoor’’, zegt Martin. ,,Alles binnen de kaders. Ik sta ook bijna altijd op de foto, maar Dick zet me niet te kakken. Gelukkig maar’’, zegt hij met een knipoog.

Karst kreeg de gelegenheid om Schonewille het eerste exemplaar te geven. „Dick is een geweldig persoon. Dat hij dit heeft gedaan, is geweldig. We kennen elkaar al enkele jaren door sjoelclub Het Glijdende Steentje en ik heb echt bewondering voor deze man. Leuk om daarom het eerste exemplaar aan Martin te overhandigen. Samen hebben ze dit boek gemaakt.’’

Zoet

De champagnefles werd opengetrokken, vuurspuwer Sander liet zijn kunsten zien en er werd wat af geknuffeld en gekust. Dat de boeken goed verkocht worden, staat al vast. ,,Veel mensen uit Noordscheschut staan erin. Ik hoef niet meer op zoek naar figuranten. Ze bieden zichzelf spontaan aan’’, zegt Bosman lachend, terwijl ze met z’n allen het boek doornemen. Of de Schutters zichzelf snel vinden, is de vraag. Met ruim 100 strips ben je wel even zoet. Langer dan met een gebakje in ieder geval.