Glutenvrije pieten lopen mee in Hoogeveense intocht

Herkennen

Zij zijn herkenbaar aan het schort met het glutenvrije piet-logo en in een fel groene tas zitten de speciale kruidnoten, deze zijn glutenvrij èn lactosevrij. Piet Vinja is een van deze pieten. Zij heeft zelf ook coeliakie en weet hoe lastig het is om niet zo maar te kunnen snoepen uit de grote zakken met normale pepernoten. ‘Echt een gemis!’

Vlag voor kinderen

Kinderen met een glutenintolerantie kunnen op de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging een tekening downloaden om een vlag te maken. Met de vlag herkent de glutenvrije piet de kinderen. De kruidnoten die de glutenvrije piet bij zich heeft, wordt vooraf met zorg verpakt in kleine plastic zakjes, zodat er geen kruisbesmetting met het reguliere strooigoed kan ontstaan.

In Nederland zijn naar schatting 10.000 kinderen ’kinderen die om medische redenen een strikt en levenslang glutenvrij dieet moeten volgen. De intocht van Sinterklaas is voor hen daarom vaak niet zo’n leuk feest. Kinderen mogen bijvoorbeeld geen kruidnoten van de piet aanpakken, terwijl de andere kinderen dat natuurlijk wel gewoon kunnen.