Mika Kreeft droomt van woestijnrally

Fluitenberg / Assen – De 16-jarige Mika Kreeft uit Fluitenberg heeft op dit moment één grote droom. Meedoen aan de Morocco Desert Challenge, die van 16 tot en met 25 april 2020 op de kalender staat.

In 8 etappes zo’n 3000 kilometer afleggen in de zinderende hitte van de Marokkaanse woestijn. Een droom die met de selectie tot de laatste twintig van het studentenrallyteam van Drenthe College locatie TT – Instituut wel heel dichtbij komt. In januari wordt een einde gemaakt aan de spanning en worden de vijf tot acht definitieve teamleden bekendgemaakt. ‘Ik heb de juiste spirit’, zegt Mika zelfverzekerd.

Crossen met een quad

Mika vindt alles wat hard en snel gaat van kleins af aan al fantastisch. Dit soms tot wanhoop van vooral zijn moeder. ‘Ik was rondom het huis vaak aan het crossen met een quad, wat inmiddels een echte raceauto is geworden. Ik race nu regelmatig op het circuit van Assen.’ Waar mogelijk ging hij bovendien mee met het Truckracingteam Kreeft, waardoor de racewereld voor hem niet geheel onbekend is. ‘Het kwam regelmatig voor dat we ’s nachts ons bed uit moesten om nog te sleutelen aan de truck.’ Hij weet wat teamspirit is en dát zou hem wel eens goed van pas kunnen komen.

Finish gehaald

Het idee om studenten deel te laten nemen aan de tweede grootste woestijnrally ter wereld (alleen de Dakar-rally is groter) was afkomstig van docent Chris Lanting, zelf een fervent rallyrijder. Het werd zo’n succes dat inmiddels een derde deelname wordt voorbereid. Beide voorgaande keren haalden de studenten de finish, wat al een prestatie van formaat is. De laatste keer kwam het Asser team als 33e over de meet, van de ongeveer 160 deelnemende teams. Grinnikend zegt Mika: ‘De eindstreep halen is het voornaamste doel, maar als ze mij meenemen finishen we hoger.’ De school belooft in ieder geval een avontuur vol afwisseling, technische stukken, wijde Afrikaanse vlaktes, veel duinen, zoutmeren en legendarische Dakar-pistes.

Uitdaging

De Fluitenberger zit in het eerste jaar van de opleiding Autotechniek niveau 2. ‘Ik vind sleutelen aan auto’s mooi. Of ik daadwerkelijk automonteur wil worden, denk ik niet. Dan toch liever iets ondernemends, maar zeker met auto’s. Misschien meer gericht op veiligheid, want dat is mij met de paplepel ingegoten’, vertelt Mika, wiens vader Gert-Jan met onder meer zijn Trials-opleidingen geen onbekende is in deze regio.

Vanaf het eerste moment dat de 16-jarige student over de Morocco Desert Challenge hoorde, was hij verkocht. ‘Het lijkt me fantastisch om met een team samen te werken. Wat een uitdaging! Woestijnrally’s spreken mij sowieso meer aan dan het circuitracen, zoals bijvoorbeeld bij de Formule 1, wat behoorlijk commercieel is. Het komt in de woestijn veel meer aan op doorzettingsvermogen.’

Motivatiebrief

Onder de noemer ‘Together we beat the challenge’ kon elke student zich aanmelden voor het rallyteam door middel van een motivatiebrief. ‘Ik zat in de trein terug naar Hoogeveen en wist ineens wat ik wilde schrijven: ‘Waar een wil is, is een weg. Die weg zoek ik via deze motivatiebrief’. Hij was door en zal zich de komende periode moeten bewijzen. ‘Je moet een goede motivatie hebben in combinatie met technisch inzicht. Ik denk zeker dat ik een kans maak. Ik heb de juiste spirit. Ik ben een harde werker en ga door tot het werk echt helemaal klaar is.’

In de werkplaats van het opleidingsinstituut staat de rallyauto waarmee het allemaal gaat gebeuren, een knalrode (oftewel Drenthe College-rode) Isuzu Trooper gecombineerd met een Opel Montery met daarin een 3.2 liter V6-motor. ‘Het zijn twee auto’s die zijn samengevoegd en omgebouwd tot rallyauto’, legt Mika uit, terwijl hij een blik werpt onder de motorkap. Al het werk is en wordt gedaan door de studenten, in hun vrije tijd. De wagen staat er klaar voor, het sleutelen kan beginnen.

Woestijnrally

De Morocco Desert Challenge is, de naam zegt het al, een woestijnrally. Mika: ‘Dat houdt in dat er geen verbindingswegen zijn. Je weet nooit waar je bent. Je rijdt volledig op hoek en graden. De samenwerking tussen coureur en navigator moet perfect zijn. Daarnaast is er een ondersteunend team met daarin onder andere monteurs. Aan het eind van elke etappe wordt een werkplaats opgebouwd. Daar wordt direct na binnenkomst hard gewerkt aan de rallywagen. De monteurs kunnen pas gaan slapen (in een tent) als de auto weer volledig klaar is. De grootste uitdaging van dit hele project is dat je al die tijd voor de volle 100 procent als team moet blijven presteren.’ Welke rol in de groep hij voor zichzelf ziet weggelegd? Mika twijfelt. ‘Het is natuurlijk fantastisch om de route zelf te mogen afleggen in de auto, maar ook wel heel spannend. Als ik die kans krijg ga ik daar zeker voor. Maar ook als monteur lijkt het me geweldig.’

Enorm spektakel

De Morocco Desert Challenge is een enorm spektakel. Er nemen meer dan 110 auto’s deel, 30 vrachtwagens en 50 motoren of quads. De deelnemers zijn afkomstig uit de hele wereld. Er worden in totaal acht etappes gereden. Gestart wordt in Agadir, de laatste etappe vertrekt vanuit Bouarfa en eindigt in Saïdia. ‘Ik ben wel eens in tropische landen geweest, maar nog nooit in Afrika. Ik hoorde dat het er 52 graden Celsius kan zijn. Nee, het wordt geen vakantie, maar keihard werken.’

Drenthe College is nog op zoek naar sponsors. Daarvoor is een Club van 50 opgericht. Een deel van het gesponsorde bedrag komt ten goede aan KWF Kankerbestrijding. Kijk voor meer informatie op www.tt-instituut-rallyteam.nl of op de Facebookpagina: TTiRallyteam.