Kilo's gratis uien. Wat nu? 5 recepten met als hoofdingrediënt: ui

Hollandscheveld - Duizenden uien werden zaterdag gratis geraapt op het drassige akkerland van boer Richard Kimmann aan de Trekgatenweg. Maar wat te doen met al die uien? De redactie vond vijf heerlijke recepten met als hoofdingrediënt: ui.

Gevulde ui met noten, paddenstoelen en geitenkaas  (4 personen)

Ingrediënten

• 8 grote uien

• 4 eetl. olijfolie

• 2 sjalotjes, gesnipperd

• 2 teentjes knoflook, gehakt

• 100 g gemengde paddenstoelen

• 50 g gedroogde tomaten op olie, in stukjes

• 1 eetl. gehakte verse tijm of 1/2 theel. gedroogde Provençaalse kruiden

• 100 g broodkruim

• 50 g cashewnoten, gehakt

• 3 eieren

• 175 g zachte geitenkaas, verkruimeld

• zout en versgemalen peper

• 15 g boter

• 15 g bloem

• 300 ml melk

• 300 ml kookroom

 

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd een kapje van de ongepelde uien en zet ze naast elkaar in een ovenschaal. Sprenkel een beetje water en wat van de olijfolie over de uien, dek ze af met aluminiumfolie en zet ze 1 uur in de oven. Laat ze afkoelen en pel ze. Schep daarna voorzichtig de kern uit de gepofte uien en bewaar het vruchtvlees.

 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200°C. Verhit voor de vulling de rest van de olijfolie en fruit hierin de sjalotjes en knoflook. Borstel of veeg intussen de paddenstoelen schoon en snijd ze kleiner. Smoor ze met de sjalotjes 2 minuten en voeg tomaten, tijm, broodkruim en noten toe en bak nog 1 minuut. Meng er, van de warmtebron af, het kleingesneden vruchtvlees van de uien, 1 geklutst ei, 50 gram geitenkaas en zout en peper door. Vul de uitgeholde uien met dit mengsel zodat het er een beetje bovenuit steekt. Zet ze naast elkaar met een beetje tussenruimte in de ovenschaal. Verwarm de boter, voeg de bloem toe en giet de melk erbij. Roer tot de saus bindt. Laat iets afkoelen. Voeg de kookroom, de rest van de geitenkaas, 2 geklutste eieren en zout en peper toe. Giet de saus voorzichtig tussen de uien en zet de schaal circa 25 minuten in de oven.

https://www.smulweb.nl/recepten/1396676/Gevulde-rode-ui-met-noten-paddenstoelen-en-geitenkaas

 

Uientaart (6 personen)

Ingrediënten

• 7 middelgrote uien, in dunne plakjes

• 50 g rozijnen, geweekt in lauw water

• 4 eetlepels olijfolie

• 1 eetlepel poedersuiker

• 1 eetlepel honing

• 2 koffielepels kruidenmengsel van peper, kruidnagel, nootmuskaat en gember en/of kaneel

• 2 eetlepels crème fraîche

• 1 portie bladerdeeg

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Laat de uien met de uitgelekte rozijnen op laag vuur in de olijfolie glazig worden in een hapjespan. Leg er een beboterd stuk aluminiumfolie overheen en laat 20 minuten zachtjes en onder veelvuldig roeren smoren. Voeg de poedersuiker en de honing toe en laat in 10 minuten op hoog vuur kleuren. Voeg de kruiden en de crème fraîche toe. Breng op smaak met peper en zout. Laat nog 3 minuten op matig vuur en zonder deksel doorkoken.

Spreid het deeg uit, en maak er een ronde, rechthoekige of vierkante lap van, wat je wilt! Leg deze op de beboterde bakplaat, verdeel het mengsel erover waarbij je rondom een rand van 1 cm vrij laat. Zet 20 minuten in de oven. Het deeg moet omhoog komen en mooi goudbruin zijn.

Serveer de uientaart warm en geef er eikenbladsla met balsamicoazijn bij.

Variatietip

De uientaart wordt minder zoet als je de rozijnen en de poedersuiker weglaat. Voor een minder 'oosterse' versie kun je de kruiden vervangen door verse tijm; de rozijnen en de suiker laat je dan weg.

(https://www.okokorecepten.nl/recept/bakrecepten/uientaart/uientaart)

 

Gefrituurde uienringen (4 personen)

Ingrediënten

• 3 grote rode uien

• 1 ei

• 1 eetlepel olijfolie

• 1 dl bier

• 65 g bloem

• 5 ansjovisfilets

• zout

• versgemalen peper

• frituurvet

• enkele takjes bieslook

 

Voorbereiding

Pel en snij de uien in ringen van een 1/2cm dik. Haal de ringen uit elkaar en gebruik alleen de grote ringen.

Splits het ei boven 2 kommen en houd het eiwit apart.

Meng de eidooier met de olijfolie en mix op een lage stand het bier en de bloem door het eimengsel.

Spoel de gardes schoon en mix het eiwit stijf in een droge en vetvrije kom.

Spatel het eiwit voorzichtig door het bierbeslag.

Snij de ansjovisfilets in kleine stukjes en meng deze door het bierbeslag. Breng op smaak met peper.

 

Bereidingswijze

Verhit het frituurvet tot180°C.

Haal de uiringen door het beslag en frituur de ringen ca. 4 minuten totdat deze goudbruin kleuren. Laat de uiringen uitlekken op keukenpapier.

Was en knip de bieslook fijn.

Serveer de uiringen warm met daarover de bieslook.

https://www.smulweb.nl/recepten/1393026/Gefrituurde-uienringen

 

Uiensoep  (4 personen)

Ingrediënten

• 600 gr uien

• 1 teen knoflook gehakt

• 2 el bloem

• 1 ltr bouillon

• 2 tl tijm

• Peper en zout

• 30 gr boter

 

Voor de kaascrouton

• Stokbrood

• Geraspte belegen kaas

 

Bereiding

Pel de uien en snij ze in halve ringen.

Verhit de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de uien toe en bak ze nu langzaam aan. Het bakken van de uien duurt zeker 40 minuten. Roer ze tussentijds af en toe door. Het is niet erg als de bodem iets bruin wordt.

De uien zijn klaar als ze goudbruin van kleur zijn. Voeg nu de gehakte knoflook en de tijm toe en bak even kort mee.

Voeg nu de bloem toe. Meng het goed met de uien. Laat de bloem in ongeveer 5 minuten gaar worden.

Voeg dan de hete bouillon toe. Schraap lekker over de bodem van de pan. Dat komt alleen maar ten goede van de smaak van de uiensoep.

Laat de soep nog een minuut of 10 trekken. Breng de uiensoep verder op smaak met peper en zout.

 

Kaascroutons

Voor de kaascroutons verwarm je de oven voor op 220 graden. Snij een stokbrood in plakjes en beleg ze met de geraspte kaas.

Zet ze even 5 minuten bovenin de oven, totdat de kaas gesmolten is.

Leg de kaascrouton in de uiensoep. Dat is het lekkerst.

https://uitpaulineskeuken.nl/2015/02/franse-uiensoep.html

 

Pannenkoeken met gebakken uienringen, peterselie en kaas (5 stuks)

Ingrediënten

• 1 schudfles pannenkoekendeeg (of gewoon pannenkoekenmeel) 

• 400 ml melk

• 2 uien (groot, in dunne halve ringen)

• 200 g geraspte kaas

• Handje peterselie (fijngesneden)

 

Bereiding

Maak het beslag met de schudfles door de melk toe te voegen en flink te schudden (of maak zelf pannenkoekenbeslag)

Verhit een klontje boter of een scheutje olie in een hete koekenpan. Bak een deel van de uien even aan en laat ze licht goudbruin worden.

Schenk wat pannenkoekbeslag in de hete pan over de uien, laat het uitlopen over de bodem en bak de pannenkoek aan beide zijden goudbruin.

Bestrooi de pannenkoek met een gedeelte van de kaas en laat dit smelten. Bestrooi de kaas-ui pannenkoek met peterselie.

https://bakken.nl/recept/pannenkoeken-met-gebakken-uienringen-peterselie-en-kaas