Strips De Soete Suickerbol verschijnen in boekvorm: ‘Lekkere droge humor die je moet snappen’

Ze zagen zoveel trieste dingen op Facebook, dat ze het liefst mensen de hele dag een glimlach bezorgen. En hoe doe je dat? Precies, door flauwe strips op Facebook te plaatsen. Schutters Dick Bosman van bakkerij De Soete Suickerbol en fotograaf Martin Schonewille posten er ongeveer drie per week. Genoeg om een boek te maken.

‘Dicke Vlauwekul’ wordt woensdag gepresenteerd in de bakkerij.

Het begon allemaal met het imiteren van Dirk-Jan stripjes enkele jaren geleden. ‘Die vinden we allebei zo grappig’, zegt Dick met een glimlach. Martin beaamt dat. ‘Zulke droge humor. Je snapt het en vindt het heel leuk of je snapt het totaal niet. Wij horen bij de eerste categorie.’De stripjes werden geplaatst in het dorpsblad De Schutse Bengel en werden steeds populairder.

‘We kregen er steeds meer reacties op. Ik krijg als ik aan het werk ben ’s nachts vaak leuke ingevingen. Die schrijf ik dan op een briefje. Foto’s maak ik altijd wel. Daar plaats ik, als ik tijd heb, dan weer tekstballonnetjes boven en verzin er wat geks bij’, vertelt Dick. ‘Niet te gek hoor’, zegt Martin. ‘Alles binnen de kaders. Ik sta ook bijna altijd op de foto, maar Dick zet me niet te kakken. Gelukkig maar’, zegt hij met een knipoog.

Figuranten

Figuranten hebben ze ondertussen genoeg. Niet alleen klanten in de bakkerij, maar ook de tandarts, de collega-ondernemer van het Miniatuurtje, slager Jarno van Goor en de dochter van Martin, Kimberley Schonewille, staan vaak op de foto. ‘Of Kimberley neemt de foto’s van ons. Er komt verder niks professioneels bij kijken. Het is echt voor de grap. De foto’s maken we ook vaak met de telefoon. Dit is voor mij echt hobby.’

Om het als boek uit te geven, was in eerste instantie niet de bedoeling, maar het zijn er nu zoveel dat het Dick en Martin een mooi idee leek. ‘Leuk om weg te geven tijdens de feestdagen. Het boek wordt momenteel gedrukt bij drukkerij Hagen en is vanaf volgende week verkrijgbaar voor 12,50 euro in de bakkerij. Woensdag is de presentatie. Hoe we dat aan gaan pakken, weet ik nog niet. Het is net als met de foto’s, we zien het op het moment zelf wel. Aan wie we het eerste exemplaar gaan aanbieden weten we ook nog niet, maar we hebben wel wat ideeën. Laten we het er maar op houden dat dat een verrassing blijft.’

Dat de strips veel worden bekeken bleek laatst. Martin ontmoette Enzo Knol samen met zijn dochter, die een meet & greet met hem had gewonnen. ‘Ik vroeg of ik met hem op de foto mocht. Hij vroeg waarom en ik had mijn verhaal nog niet afgemaakt of hij riep al: oh, het bakkertje!