'Seks met een minderjarig meisje vind ik het meest erge wat er is'

,,Seks met een minderjarig meisje vind ik zo smerig, zo walgelijk.” Een 41-jarige man uit Nijeveen zei donderdag tegen de rechtbank in Zwolle dat hij nog liever was opgepakt voor een bankoverval dan voor zoiets smerigs als betaalde seks met een minderjarig meisje.

,,Want dat vind ik het meest erge van de wereld wat er is.” Maar de man beroofde geen bank. Volgens de officier van justitie betaalde hij vorig jaar zomer voor seks met een kwetsbaar meisje van 16 jaar, een slachtoffer van mensenhandel. Een man (41) uit Stuifzand, die ook voor de rechtbank zat, wordt van hetzelfde feit verdacht.

De Nijevener kwam op de zitting veel meer aan het woord dan de inwoner van Stuifzand. Hij ontkende seks te hebben gehad met het meisje. De man uit Stuifzand gaf wel toe dat zij hem twee keer oraal heeft bevredigd voor tachtig euro. Dat gebeurde in een ruimte in zijn bedrijf.

De verdachten kennen elkaar niet. Ze zagen elkaar voor het eerst in de rechtszaal. Wat de twee mannen gemeen hebben, behalve het meisje, is dat ze verklaren absoluut niet te hebben geweten dat zij nog geen 18 jaar was. Ook is hun leven compleet overhoop gegooid sinds zij verdachten zijn van een zedenfeit. ,,Ik wilde dat ik op een knop drukken en de tijd kon terugdraaien”, zei de man uit Stuifzand.

Vage website

De officier van justitie wees erop dat de twee niet naar een normale prostituee gingen. Via een vage website kwamen ze in contact met de man die het meisje aanbood voor seks. De zaak kwam vorig jaar juli aan het rollen. De 48-jarige Arjan B. uit Steenwijk stond op een parkeerplaats in Ruinen met het meisje klaar voor een klant. Hij werkte als sociotherapeut in tbs-kliniek Hoeve Boschoord. Zij is een tiener die veel problemen had (en heeft) en onder toezicht staat van jeugdbescherming.

B. en het meisje leerden elkaar kennen via een dating app. De man had een seksuele relatie met haar vanaf haar vijftiende. Later besloot hij om het meisje beschikbaar te stellen voor betaalde seks. De inmiddels ontslagen tbs-behandelaar werd door toedoen van een potentiële klant ontmaskerd. Deze man vertrouwde het niet en tipte de politie. B. is in februari veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenisstraf voor ontucht, mensenhandel en vervaardigen van kinderporno.

‘Als ik het had geweten, had ik zelf de politie gebeld’

De Steenwijker maakte talloze seksfilms en foto’s van haar. Die gebruikte hij als promotiemateriaal. Ook een cliënt in de tbs-kliniek stuurde hij een naaktfoto. De gegevens van de twee verdachten uit Nijeveen en Stuifzand zijn in zijn telefoon gevonden. Beiden zeggen faliekant tegen seks met minderjarigen te zijn. ,,Als ik het had geweten, had ik zelf de politie gebeld.”

De Nijevener had twee ontmoetingen met het stel. Eerst in een loods in Steenwijk, een plek waar B. vaker klanten liet komen. ,,We zouden seks hebben met z’n drieën. Maar hij haalde iets uit zijn broek, waar ik enorm van schrok. Het was zo enorm groot dat ik niet meer durfde. Ik heb wel toegekeken hoe zij seks hadden. Dat vond ik wel opwindend.”

Van betaalde seks was al helemaal geen sprake, verklaarde hij. Dat staat volgens de officier van justitie haaks op de verklaringen van B. en op de chatgesprekken die de Nijevener met hem had.

Drie maanden cel geëist

Tegen de twee mannen, die geen strafblad hebben, is drie maanden gevangenisstraf geëist. Of ze wel of niet wisten dat het meisje pas 16 jaar was, is volgens de officier niet van belang. ,,We moeten kinderen beschermen, zodat ze zich veilig kunnen ontwikkelen. Het valt onder de verantwoordelijkheid van de klant om zich te vergewissen van de leeftijd van een prostituee.”

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.