Stay Tuned: verwacht geen hoog hallelujah-gehalte

Hoogeveen - De derde editie van het Stay Tuned Festival wordt zaterdag 16 november gehouden in Het Podium. Verschillende bands met uiteenlopende genres, van rock tot pop tot metal, zullen optreden.

Dit jaar heeft de organisatie gekozen voor drie bands: Last Son of Eve, Dark Sky en Nobuts. Alle drie bands met een christelijke inslag.

‘Het is weliswaar een christelijk festival, maar verwacht geen hoog hallelujah-gehalte. Wij houden gewoon van een goed stuk muziek met teksten met een boodschap. Voor mensen met een christelijke achtergrond zijn de verwijzingen duidelijk, voor anderen is het gewoon een goede tekst die zij misschien ook nog kunnen toepassen in hun dagelijks leven. Of niet, dan is dat ook goed. De muziek staat deze avond centraal. Er zijn geen preken, er wordt niet geëvangeliseerd’, licht Arno Kats van de organisatie toe.

Zelf houdt een deel van de organisatie vooral van metal. ‘Maar met het festival willen we een zo breed mogelijk publiek trekken. Bovendien zijn we niet vies van een mooi stukje popmuziek.’

Nobuts

De eerste band van de avond is 16 november Nobuts. Een Nederlandstalige powerpop/rockband met een verhaal. ‘Deze band stond vorig jaar ook op Stay Tuned. De nummers van Nobuts zijn op zichzelf staande verhaaltjes, maar wanneer je meerdere nummers beluistert zul je merken dat een groter verhaal meespeelt. De muziek bevat invloeden uit de jaren ’80, denk hierbij aan U2, maar ook aan Bob Dylan.’

Nobuts startte in 1990 als Engelstalige rockband. In 1992 behaalde de eerste demo op analoge casette 3FM. In de jaren ’90 deed Nobuts support acts voor onder andere Normaal, Van Dik Hout en Rowwen Hèze. In 1995 brachten ze hun eerste album uit, hierna brachten ze nog een aantal cd’s uit.

Last Son of Eve is een relatief jonge band; opgericht in 2015. In de nummers wordt gezongen over de snel veranderende wereld. Deze band combineert pop-songwriting met prog en heavy elementen. ‘De wereld verandert snel in totale waanzin, zijn wij op weg naar ons onheil? Die vraag wordt in verschillende nummers benaderd vanuit verschillende, herkenbare hoeken.’ De naam Last Son of Eve verwijst niet alleen naar de bijbel: de laatste generatie in de stamboom van de hele mensheid, geboren uit Eva. Maar ook naar de moeder van Steef (lead), die Eve heet. Hij is de laatste zoon van zeven jongens.

Power metal

De metalband van dit jaar is de Duitse band Dark Sky. ‘Een al wat oudere band. In de vroege jaren ‘80 opgericht. Deze power metal band staat bekend om haar krachtige en energieke live-optredens. Het is dan ook niet voor niets dat de band al meerdere keren met grote namen zoals Europe, Status Quo, Doro en Magnum op het podium heeft mogen staan.’ Dark Sky sluit 16 november het festival af.

‘Vorig jaar hadden we zo’n 50 bezoekers. We hopen dit jaar op wat meer. Er is ruimte voor 200 man in Het Podium. We zetten graag hoog in’, lacht Kats. ‘Maar dit soort festivals is vaak klein.’ Vorig jaar werd het festival voor het eerst in Het Podium gehouden. ‘Dat is van beide kanten goed bevallen. Wij vinden het een prachtige locatie voor een rockfestival met goed geluid en licht. Bovendien is er goede parkeergelegenheid.’

Er zijn nog kaarten voor Stay Tuned te koop. Deze zijn in de voorverkoop te verkrijgen via www.hetpodium.nl