Gemeentebelangen wil ‘mediwiet’ legaliseren

Hoogeveen - Fractievoorzitter Ina Prins van Gemeentebelangen Hoogeveen wil in Hoogeveen het gebruik van medicinale cannabis legaliseren en dit bespreken met de rest van het gemeentebestuur. Haar plan wordt door zeven andere partijen ondersteund.

Donderdag 14 november is er een informerende ronde in de gemeenteraadsvergadering. Het college, vertegenwoordigers van onder andere de Stichting Suver Nuver, Zorgbelang Drenthe en een ervaringsdeskundige zullen de raadsleden informeren.

Tijdens haar dagelijkse werk in de terminale zorg komt Ina Prins vaak mensen tegen die verlichting van de klachten ondervinden na het gebruik van wietolie in de laatste fase van het leven. Ook zijn er veel mensen met (chronische) ziektes, ontstekingen en spasmen die aangeven dat hun kwaliteit van leven door het gebruik van ‘mediwiet’ verbetert.

Prins: ‘Gemeentebelangen wilde dit gevoelige onderwerp graag op de agenda hebben en hierover als raad in gesprek te gaan. We zouden graag zien dat mediwiet betaalbaar, bereikbaar en legaal te verkrijgen is voor degenen die het om medische reden nodig hebben. Het is een gevoelig onderwerp waar men in Den Haag maar geen beslissingen over neemt. Inmiddels zijn er landelijk al veel gemeenten die een oproep gedaan hebben aan Den Haag om dit aan te pakken. Ook in de Provinciale Staten van Drenthe diende SterkLokaal voorjaar 2018 een verzoek in om de beschikbaarheid, bereikbaarheid en betaalbaarheid van medicinale cannabisolie voor patiënten te verbeteren en geeft ze aan dat elke provincie tenminste één uitgiftepunt moet hebben.’