Gregorian Voices vullen Vredehorst met hemelse koorklanken

Hoogeveen - Al eerder durfde de Vredehorstkerk in Hoogeveen het aan om een volwaardige theaterproductie te ontvangen; Pink Floyd Project ging de Gregorian Voices in 2016 op dat gebied vóór.

Het lijkt een gouden greep voor beide partijen, ook nu was de kerk goed gevuld met, volgens de koster, méér dan 300 bezoekers die een bijzonder programma te horen kregen.

In een sfeervolle setting brachten de uit Bulgarije afkomstige Gregorian Voices een tweedelig concert waarbij de eerste helft gevuld werd met traditionele Gregoriaanse (kerk) muziek en het tweede deel met Gregoriaans gebrachte moderne muziek. Beide helften waren op geheel eigen wijze uitermate boeiend en bijzonder. Dat de stem het muziekinstrument bij uitstek is maakten de 8 zangers, elk met een volkomen eigen stemgeluid maar gezamenlijk een bijna hemels koor, heel duidelijk.

Het prachtige Pie Jesu vormde samen met het Ameno van ERA de apotheose van een subliem gebrachte eerste helft, waarbij de zaal bijna ademloos de breekbare noten in zich opnam. De oren wijd open, veel ogen gesloten. En stil, heel stil.

De keuze van moderne stukken in de tweede helft was sfeervol en verrassend, waarbij het hoogtepunt, afgemeten aan het applaus, absoluut het Halleluja van Leonard Cohen was. Zelden een zó dynamisch gebrachte uitvoering gehoord als van deze 8 mannen die daarmee ook de laatste twijfelaars over de streep trokken. De Gregorian Voices brachten een sterk staaltje toonkunst met passie deze avond en het aanwezige publiek liet middels het uitbundige slotapplaus ook gul weten dat te waarderen.

Irma van Mourik