Jack Nijstad en Richard Ekkelenkamp houden reünie: ‘De Nachtegaal was de leukste straat van Hoogeveen’

Hoogeveen - Het was tot de jaren 90 de langste straat van Hoogeveen: de Nachtegaal. Ook was het volgens oud-bewoners Jack Nijstad (52) en Richard Ekkelenkamp (49) de leukste straat.

‘Iedereen kende elkaar en je wist precies wie waar woonde’, vertelt Jack. Voor oud-Nachtegalers houdt het duo op 16 februari een reünie in Café De Lijst. ‘Geweldig om iedereen dan weer te zien’, vindt Richard.

104 huizen, 5 straten en een stel garages waar tegenaan gevoetbald werd. ‘Ik hoefde maar met de bal te stuiteren of er kwamen kinderen uit de buurt aan. Er was altijd wel iemand die met je wilde spelen’, zegt Richard. Buiten de Nachtegaal spelen deden Jack en Richard dan ook niet. ‘Als je eenmaal thuis was, ging je echt niet nog een andere buurt in om te spelen. Alle kinderen waren helemaal op elkaar ingespeeld. Zo waren er kreten die we slaakten en dan kwam er weer een groep aan. We hebben altijd veel gevoetbald. Veel voetballers van Hoogeveense clubs kwamen uit onze buurt. Denk aan Van Essen, Tohatta en Maail,’ zegt Richard.

Geweldige jeugd

Buitenstaanders vonden de buurt wat minder. ‘Hoe vaak ik wel niet heb gehoord ‘Daar kom ik niet, dat is een nare buurt’? Heel vaak. Waarom ze dat dachten weet ik niet, want ik had nergens last van. Ik heb er een geweldige jeugd gehad’, aldus Jack. Richard knikt. ‘Ik ook, al denk ik dat ik dat soms ook wel een beetje romantiseer’, zegt hij grinnikend.

Woningnood in Hoogeveen

De huizen van de voormalige Nachtegaal zijn gebouwd in 1965, toen de woningnood in Hoogeveen hoog was. ‘Daarom werden er blokkendozen neergezet, die natuurlijk al snel bewoond werden. Dat was De Nachtegaal’, vertelt Richard, die begin jaren 90 in de werkgroep zat voor de verbetering van de buurt. ‘Toen werden de huizen opgeknapt en werd de Nachtegaal opgedeeld in meerdere straten: De Groenling, De Putter, De Kwikstaart, De Geelgors en De Grasmus.’ Het opknappen was hard nodig, want de buurt verpauperde op een gegeven moment behoorlijk. Tuinen werden niet meer onderhouden, de huizen werden minder, er moest echt iets gebeuren. De naam werd volgens Richard veranderd, omdat er een frisse start gemaakt moest worden. ‘De Nachtegaal had jammer genoeg een te slechte naam.’

Ruim 100 mensen

Het feestje in De Lijst wordt volgens de heren geweldig. ‘Twee jaar geleden hebben we de eerste reünie gehouden en dat was een groot succes. Er kwamen bijna 100 mensen op af. Sindsdien hebben we een besloten Facebookgroep, waar oud-inwoners van de straat zich kunnen aanmelden. Ze moeten wel opletten, want mensen moeten echt in de straat hebben gewoond. Het is dus niet bedoeld voor mensen die nu net een paar jaar in bijvoorbeeld De Kwikstaart of De Geelgors wonen.’

Wat ze gaan doen die dag, is gezellig. ‘Elkaar ontmoeten, een drankje drinken en genieten van muziek van dj Gerwin Mol. Foto’s hoeven zelfs niet gemaakt te worden, want de huisfotograaf van De Lijst, André Koobs, is er de hele middag en avond. Het wordt een mooi feestje.’

Wie zin heeft om 16 februari te komen kan contact opnemen met Richard via mantingerweg@live.nl. Het feest is van 16.00 tot 20.00 uur in Café De Lijst.