Galerie del Campo exposeert werk van Monika Debus en Thea Figee

Wijster - Tijdens de laatste expositie van 2019 toont Galerie del Campo in Wijster het werk van de Duitse keramiste Monika Debus en de glaskunstenaar Thea Figee.

Deze expositie is te bezichtigen van zondag 17 november tot en met 1 januari 2020.

Monika Debus

Via een omweg, studie geografie in Bonn, kwam Monika Debus in aanraking met keramiek. Sinds 1993 werkt ze in Hörh- Grenzhausen in haar eigen atelier en deelt ze sinds 1994 als lid van de Keramiekgroep Grenzhausen met collega keramisten een oude fabriek als werkplaats en tentoonstellingsruimte.

Monika maakt zoutgestookte vazen met zwierige zwarte beschilderingen en vrij gevormde skulpturen met veel variatie in de decoratie. Deze monumentale sculpturen bouwt zij op met plakken steengoedklei Al werkende weg ontstaan de vormen, waarbij de imperfectie het uitgangspunt is. 'De imperfectie maakt een vorm spannend’, is het motto. De gedroogde vormen beschildert ze met kleurige engobes.

In zoutvuur krijgt het oppervlak effecten, die de kleuren veranderen van helder tot donker. De invloed van het zout is slechts tot op zekere hoogte voorspelbaar is. Het resultaat blijft elke keer weer een verrassing. De gedroogde vormen beschildert ze met kleurige engobes. In zoutvuur krijgt het oppervlak effecten, die de kleuren veranderen van helder tot donker. De invloed van het zout is slechts tot op zekere hoogte voorspelbaar is. Het resultaat blijft elke keer weer een verrassing.

De keramiste ontving vele onderscheidingen en haar werk wordt geëxposeerd in Duitsland en in het buitenland en de aanwezigheid van haar werk in internationale collecties en musea getuigt van haar autonome positie in de hedendaagse keramiek.

Thea Figee

De Utrechtse kunstenaar Thea Figee is schilder en graficus na het afstuderen aan de kunstacademie in 1984. Daarnaast werkt zij sinds 1999 met glas. ‘Met glas werken is koordansen met schoonheid en dat is een uitdaging.’Haar objecten worden geblazen naar zeer gedetailleerde schetsen, die door sommige verzamelaars zelfs als extra kunstwerk worden gezien. Haar werk bestaat uit vazen, kommen en schalen. Het zijn de sobere vormen waar Thea van houdt en waar ze haar schilderachtige verhaal mee vertelt.

Glasblazen, schilderen en prenten maken dat tussen deze drie disciplines is een wisselwerking ontstaan. Wat in het glas gebeurt inspireert het schilderen en andersom. De geblazen glasobjecten zijn uniek en dat geldt ook voor de schilderijen en prenten die ze maakt. Haar prenten ontstaan op de etspers en zijn gedrukt in soms zo’n dertig of meer drukgangen met diverse materialen en beelddragers. Je zou ze gemengde grafische technieken kunnen noemen. Werk van Thea Figee is in verschillende particuliere, bedrijfs- en museale collecties opgenomen en is nu voor het eerst te zien in Galerie del Campo te Wijster.

Vanaf 8 december worden schilderijen en prenten van Thea Figee en wandobjecten van Monika Debus geëxposeerd. De galerie is ook geopend tweede kerstdag en Nieuwjaarsdag van 13.00 tot 17.00 uur.

Galerie del Campo is te vinden aan de Drijberseweg 12 in Wijster.