ZPC Hoogeveen klimt naar vijfde plek in de Hoofdklassecompetitie

Hoogeveen - Het is ZPC Hoogeveen gelukt om in de tweede ronde van de competitie op te klimmen van de zesde naar de vijfde plaats, achter de grote clubs uit Den Haag, Amsterdam, Eindhoven en Amersfoort.

Deze ronde werd gezwommen in De Dolfijn in Hoogeveen tegen de Dinkel Denekamp en ORCA uit Leeuwarden, de vaste tegenstanders in de competitie.

De ronde verliep goed, al was deze ronde minder dan de eerste ronde. Dat had vooral met de voorbereiding te maken, die nu een stuk zwaarder was zoals in de ochtend voor aanvang nog een behoorlijke training is geworden.

Mooie tijden en veel punten voor Hoogeveen

Alinda Dingshoff en Wiktoria Redzimska zwommen goede tijden. Vijf keer moesten beide dames aan de start verschijnen, ze hadden een zwaar programma met de 200m vrije slag, 400m wisselslag, 100m vlinderslag, 50m schoolslag en dan aan het einde nog de 4 x 200m vrije slag estafette. Alle keren gingen ze er vol voor en dat betekende mooie tijden en heel veel punten voor Hoogeveen.

Bij de heren dezelfde afstanden met in plaats van de 4 x 200m vrije slag, de 4 x 100m vrije slag. Junior de Bruin was er door een blessure niet bij, Maik Huser is net weer begonnen met trainen en Darryl Lubbinge heeft zijn pink gebroken en heeft daardoor ook iets minder gedaan de laatste weken.

Met Niels van Eck, Jeroen Lorius, Coen de Lang en Owen Peeks is er dan geen man overboord en deze mannen compenseren dat prima. Bij de 4 x 100m vrije slag toch Darryl Lubbinge, die het heel goed deed, en samen met Owen Peeks, Niels van Eck en Jeroen Lorius een prima tijd neerzette.

Bij de jeugd waren het Kylian en Quinn Heederik die bij de 400m vrije slag en de 100m schoolslag samen de punten binnen haalden en dat doen in mooie tijden, waarbij er voor Kylian een kleine persoonlijk record op de klokken kwam van 1.06.25 op de schoolslag.

Bij de meisjes jeugd helaas een diskwalificatie voor Charlotte Wilbers, die daardoor op de 400m vrije slag haar mooie p.r. verloren zag gaan, gelukkig waren hier nog Mirthe Schenkel en Dominique Dingshoff die daar niet te ver achter zaten.

Nieuw Drents record

Bij de 100m schoolslag wel weer Charlotte en Mirthe waarbij laatstgenoemde een nieuw Drents record zwom. Senna van der Veen zwom bij de 100m schoolslag een nieuwe tijd en verbeterde zich daar met twee seconden.

De junioren vier hadden de 100m vlinderslag en de 200m rugcrawl op het programma, Mac Peeks, Flynn Peeks en Tiamo van der Veen zaten heel dicht bij elkaar met de tijden.

Bij de 200m rugcrawl waren het Mac en Tiamo die beiden 2.16 zwommen waarbij de tijd van Tiamo 2.16.30 een Drents record jongens 13 jaar betekende. Bij de 100m vlinderslag was er de winst voor Mac 1.10.77 en volgden Tiamo en Flynn in dezelfde tijd van 1.12.08.

Dat deze jongens zo veel punten pakken met tijden die dicht bij elkaar liggen, is momenteel de kracht van Hoogeveen. Ze begonnen de wedstrijd nog met de 4 x 200m vrije slag en daar was er een geweldige tijd voor deze drie, aangevuld met Quinn Heederik en dat was direct al een winst op beide ploegen die met zwommen vandaag, van 60 sec.

Snelle ontwikkeling

Luc Kerpels is dit seizoen voor het eerst bij Hoogeveen en dat hij een snelle ontwikkeling doormaakt blijkt wel uit de mooie nieuwe tijden die hij zwom. Bij de meisjes in deze leeftijd is het niveau iets minder hoog maar toch waren het daar bij de beginnende 4 x 100m wisselslag Julia Redzimska, Miron Schimmelpenning, Riemke Tinnenveld en de jonge Carlijn Gruppen die samen goed begonnen.

Bij de 200m rugcrawl een mooie p.r. voor Julia, die daar met Miron voor de punten ging. Bij de vlinderslag weer Julia en dit keer Riemke, die qua tijden heel dicht bij elkaar bleven. Carlijn Gruppen zwemt bij de junioren twee voor de punten en deed dat nu samen met Jasmijn Sterken.

Beide meisjes ontwikkelen zich heel goed en zetten vandaag weer mooie tijden neer en deden dat met veel overtuiging. Dat daar achter hele goede meisjes aankomen dat bewezen Dachén Haaijer, Sofie Vos, Esmee van der Tuuk en Joy ten Hove deze wedstrijd weer, Isa Kerpels had het vandaag wat moeilijker en kwam niet aan haar beste tijden.

Ze zijn een jaar jonger maar ontwikkelen zich zo goed dat zij volgend jaar het stokje gaan overnemen van Carlijn en Jasmijn, die dan weer een leeftijd hoger gaan zwemmen.

Klasse apart

Dan de jongens junioren twee, die bij Hoogeveen een klasse apart zijn, met Olivier Wilbers Cai Mink en Tiamo van der Veen die vandaag hogerop moest zwemmen bij junioren vier. Olivier zwom vandaag op zijn beide afstanden de 200m wisselslag en de 100m vrije slag nieuwe tijden, waarmee hij in Nederland goed mee doet.

Cai had een iets mindere dag en bleef bij de wisselslag en de vrije slag boven zijn beste tijden, maar was wel goed genoeg om samen met Olivier de punten binnen te halen. Jordey Thole is een jaar jonger en zal volgend jaar aan de bak moeten, hij zwom een goede 100m vrije slag maar werd bij de 200m wisselslag helaas gediskwalificeerd.

Aan het einde van de zondag bleek dat de ploeg een heel goed puntenaantal gescoord had zodat het een plaatsje is gestegen en nu vijfde van Nederland staat.

De ploeg zal nu gaan trainen voor de NK’s begin december, met als tussenwedstrijd over twee weken de Regiokampioenschappen, die in het nieuwe bad van Emmen in twee weekenden gezwommen worden.