Nieuwe expo bij Kunsthuis Venendal: Bevlogen

Hoogeveen - Bezield, enthousiast, gedreven en geestdriftig. Woorden die zeker van toepassing zijn op de werken van de 5 kunstenaars die het jaar 2019 afsluiten bij Kunsthuis Venendal in Hoogeveen. De kunstenaars zijn Gijs Kos, Thomas Kos, Sophia de Vries, Marcella van der Leeuw en Wilma Hoeve. Ze laten een bijzondere mix van schilderijen, beelden, houtobjecten en glaskunst zien.

De opening van de expositie is zondag 3 november om 16.00 uur.

Schilderijen van Gijs Kos

Gijs Kos (1952) werd geboren in Amsterdam-Noord tussen de grote scheepswerven. Dit verklaart waarschijnlijk zijn fascinatie voor havens, schepen en water. Een regelmatig terugkerend thema in zijn werk. In 1980 verhuist hij met zijn vrouw Anne Marie Breitler van Amsterdam naar Pesse. Hij is daar lange tijd werkzaam als gitarist en daarnaast als illustrator en vormgever.

Schilderijen van Thomas Kos

Thomas Kos (1994) trad al een aantal jaren geleden in de voetsporen van zijn vader Gijs. Zelf zegt hij over zijn werk: ‘Dingen maken vind ik het allerleukst. Daarbij teken ik graag, maar doe ook veel andere dingen. Soms maak ik daar een filmpje van, die het maakproces in beeld brengen.’

Beelden van Sophia de Vries

Voor Sophia de Vries is monumentale vormgeving niet per se gerelateerd aan groots of omvangrijk, Ze heeft meer een fascinatie voor het formaat kijkdoos en/of maquette. Ze zet haar herinneringen om in stalen objecten. Ze last en smeed ze, slaat ze in de juiste vorm, slijpt en schuurt ze tot er een beeld ontstaat dat haar verhaal, de herinnering vormgeeft. Zo ontstaan vaak sobere en eenvoudige beelden, die ondanks hun stoere materiaal en krachtige wijze van maken, fragiel en teder zijn en dat past bij haar Groningse afkomst.

Glaskunst van Wilma Hoeve

Wilma Hoeve (1968) is haar hele leven al gefascineerd door glas en door kleur. Maar dat is misschien niet verwonderlijk met voorouders uit Staphorst en Kampereiland? Staphorst met zijn schilderachtige blauw -groene boerderijen en bontgekleurde klederdracht. Kampereiland met inwoners die uitbundig hielden van pronk, praal en pracht? Wilma kwam in aanraking met glasfusen via een workshop. De kiem die daar gelegd is heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een rijk oeuvre. ‘Er is zoveel mogelijk met glas! Glas is verkrijgbaar in prachtige kleuren, en bij wisselende lichtomstandigheden heeft het steeds weer een ánder verrassend effect, ik vindt het elke keer weer fantastisch.’ Alle objecten van Wilma zijn handgemaakt en uniek.

Houtobjecten van Marcelle van der Leeuw

Eiken, beuken, esdoorn, wengé, mahonie, het kan allemaal in één tafel of houtkunstwerk tegelijk voorkomen. Marcelle laat houtsoorten schijnbaar moeiteloos samensmelten tot een harmonieus geheel. Vaak worden de kopse kanten van het hout gebruikt, hierdoor komen de prachtige belijningen ervan goed in beeld. Alle werken zijn op een milieuvriendelijke wijze gemaakt uit hout met het FSC-keurmerk, maar vaker nog uit afvalhout of hout uit eigen tuin. Op deze manier wordt er bijgedragen aan een duurzame samenleving.

Kunsthuis Venendal aan de Hoofdstraat 9 in Hoogeveen is open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Gratis toegankelijk.