Kap zit weer op Meule van Wassens

Zuidwolde – De kap zit weer op de Meule van Wassens in Zuidwolde. Onder grote belangstelling zorgde Vaags en Groot Wesseldijk Molenmakerij voor een soepele operatie. Later vandaag worden ook de roeden, die de wieken gaan vormen, weer geplaatst.

Penningmeester Karst Breeuwsma van stichting de Meule van Wassens keek vol bewondering naar het werk van de gespecialiseerde werknemers van Vaags. ‘Dit is toch fantastisch, ik had nooit gedacht dat het zo makkelijk zou gaan. Alles loopt precies volgens schema. Het is nagenoeg windstil en prachtig weer.’ Van belang dat het sneller gaat dan verwacht. ‘Die kraan moet per uur betaald worden, de huur vormt een stevig bedrag’, lacht Breeuwsma.

Onder de belangstellenden veel oudere inwoners van Zuidwolde, die vol passie vertellen over de tijd dat de oude molen nog draaide. Nu zijn de romp en de kap van vers riet voorzien, is het rotte hout vervangen en heeft de schilderskwast zijn werk gedaan. ‘De restauratie is bijna gedaan, maar dat wil niet zeggen dat alles af is’, merkt Breeuwsma op.

Takeloperatie

De hele takeloperatie was binnen het uur afgerond, daarvoor hadden de mannen van Vaags alle voorbereidende werkzaamheden minutieus geklaard. De kap mocht pas opgetild worden, op het moment dat deze waterpas in de kettingen kon hangen. Het plaatsen van de kap werd centimeter voor centimeter gedaan, waarbij een medewerker van de molenmakerij vanuit een bakje in de lucht de zaak scherp in de gaten hield. Op het moment dat de kap bijna op z’n plek was gezet, klonk vanuit het publiek een soort Last Post met een blaasinstrument. Later volgde een bescheiden applaus.