Bouwlieden verzamelen vannacht bij Lichtmis voor vertrek naar Malieveld

Lichtmis - Bouwvakkers, hoveniers en baggeraars gaan woensdag 30 oktober naar het Haagse Malieveld om te protesteren tegen het stikstofbeleid en de strenge normen voor PFAS in de grond.

Naar verwachting komen tienduizend bouwvakkers in actie tegen de aanpak van stikstofuitstoot en PFAS. De actiegroep ‘Grond in Verzet’ roept bouwlieden op om met hun auto, ingehuurde pendelbussen of het openbaar vervoer naar Den Haag te komen.

Ook uit deze regio reizen bouwvakkers naar Den Haag. Ze verzamelen komende nacht om 3.00 uur bij De Lichtmis en vertrekken om 4.00 uur.

PFAS

PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen, een groep stoffen die op grote schaal gebruikt worden bij de productie van allerlei zaken. Zo zit er PFAS in anti-aanbakpannen, waterbestendige kleding en aan de binnenkant van pizzadozen. Bij de productie en via het afval zijn die stoffen ook in de bodem terechtgekomen, en daar breken ze niet af. De laatste tijd is er meer duidelijk geworden over de schadelijke effecten van PFAS. Ook blijkt dat de stoffen op veel meer plaatsen in de grond zitten dan eerst gedacht.

Het RIVM moet zo snel mogelijk bepalen wat een veilige norm is voor het giftige PFAS in de bodem. De bedoeling is dat de huidige, strenge norm van maximaal 0,1 microgram PFAS per kilo grond verruimd wordt, zonder dat de gezondheid of het milieu in gevaar komt. Staatssecretaris Van Veldhoven wil uiterlijk 1 december duidelijkheid, zodat bouwprojecten weer kunnen doorgaan.

Dat gaat de bouwsector niet snel genoeg. De politiek moet binnen twee weken maatregelen nemen om de regelgeving rond stikstof en bepaalde chemische stoffen "vlot te trekken". Gebeurt dat niet, dan zullen meer acties volgen van bouwers, transporteurs en mensen uit andere sectoren, kondigen de initiatiefnemers van het grote protest, dat voor woensdag gepland staat, aan.