HZVV boekt historische thuiszege op ACV; Hoogeveners laten wedstrijd na rust kantelen

Hoogeveen - HZVV boekte een historische 2-1 thuiszege op ACV. Het was een wedstrijd met twee verschillende helften. Een uur lang was ACV veel sterker en leek het een kansloze missie voor de thuisclub te worden.

Toen HZVV uit het niets de 1-1 maakte en even later ACV met tien man verder moest, kantelde de wedstrijd in het voordeel van HZVV. Na de 2-1 werd ACV niet meer gevaarlijk en kreeg HZVV nog goede kansen op een ruimere zege.

De laatste thuiszege van HZVV op ACV dateerde van 25 jaar geleden. Gezien de huidige competitie was ACV in deze Drentse derby zwaar favoriet. De gasten stonden vijfde, terwijl HZVV na twee nederlagen naar de twaalfde plaats was gezakt. HZVV had al na twintig seconden een klap uit kunnen delen. Na een voorzet van Kelly Joao had Lorenzo Valente een uitgelezen kans zijn ploeg op voorsprong te zetten, maar hij schoot naast. Het bleek later de enige kans voor de thuisclub te zijn geweest in de eerste helft. Daarna nam ACV het initiatief en HZVV moest ver terug.

Kansen voor gasten

De gasten kregen kansen via Matthijs Hardijk en Marco van der Heide, maar HZVV bleef overeind. De druk werd steeds groter en HZVV kwam nauwelijks meer over de middenlijn. De voorsprong van ACV na 36 minuten spelen was dan ook verdiend. Pascal Huser schoot een vrije bal van zo’n twintig meter schitterend in de hoek. HZVV trok direct daarna ten aanval, terwijl ACV zich wat meer terugtrok. ACV kreeg via Justin Mulder nog wel een goede kans op 0-2, maar zijn schot miste kracht. Ook direct na rust veranderde het spelbeeld niet. ACV viel aan en HZVV wachtte op eigen helft op een tegenaanval. Vlak na rust was Marco van der Heide dichtbij 0-2, maar HZVV-doelman Hidde Streutker stond in de weg. Er leek niets aan de hand voor ACV, maar na een uur scoorde Fabian Stevens uit het niets de gelijkmaker. Hij schoot van grote afstand het leer achter doelman Otto in de touwen.

Even later kreeg Justin Mulder zijn tweede gele kaart en moest dus vertrekken. Kort daarna kopte Sander Dzemidzic een corner van Romano Djababoe schitterend binnen, waardoor HZVV binnen twaalf minuten een 0-1 achterstand omboog in een 2-1 voorsprong. De wedstrijd kantelde. ACV kreeg geen kans meer, terwijl HZVV de voorsprong had kunnen vergroten via Romano Djababoe en Fabian Stevens, maar het duo miste enkele opgelegde kansen. De opluchting bij HZVV was groot na de broodnodige zege. HZVV-trainer Gert van Duinen koos voor rust voor een compacte verdediging.

‘Het doel daarvan was om minder kansen weg te geven. Dat is vrij goed gelukt. In de eerste helft waren we alleen heel slecht en onrustig in de omschakeling en we waren snel de bal weer kwijt. Na rust hebben we dat een stuk beter gedaan. Een verdiende zege vind ik een te groot woord, de wedstrijd was redelijk in evenwicht. Na de rode kaart hebben we teveel kansen om zeep geholpen.’

Man van de wedstrijd: Sander Dzemidzic

HZVV-ACV 2-1 (0-1)

36. Pascal Huser 0-1, 58. Fabian Stevens 1-1, 60. Sander Dzemidzic 2-1. Scheidsrechter: van de Ketterij. Geel: Valente, Dzemidzic, Popovic, Stevens, Djababoe (HZVV), Mulder, Huser (ACV). Rood: Mulder (ACV). Toeschouwers: 400.

HZVV: Streutker; Wijma, Zomer, Manusiwa, Hup (46. Hosseini); Stevens, Valente (82. Ten Brinke), Dzemidzic: Popovic, Djababoe. Joao (87. Van Dalen)