Nieuwe hype bij auto-inbraken bereikt Drenthe: katalysatoren gestolen uit auto's op carpoolplekken

Regio - Carpoolplekken langs de A37 tussen Hoogeveen en de Duitse grens zijn de afgelopen weken het doelwit geworden van een nieuwe trend onder dieven: het stelen van katalysatoren uit auto’s.

Op de carpoolplek bij Wachtum zijn volgens politiewoordvoerder Anthony Hoogeveen in de eerste week van oktober vier katalysatoren gestolen. ,,De daders hebben waarschijnlijk met behulp van een slijptol de uitlaat vernield, zodat zij de katalysator konden meenemen.”

Het gaat volgens Hogeveen om vier verschillende auto’s, waaronder een bestelauto. ,,Alle vier de eigenaren hebben aangifte gedaan.”

Krik en hydraulische schaar

Uit een inbraakmelding van de politie in Amsterdam afgelopen augustus blijkt dat de diefstal ook wordt uitgevoerd door de auto op een krik te plaatsen, waarna met een hydraulische schaar de katalysator wordt verwijderd. Met name de Toyota Prius is volgens de Amsterdamse politie erg in trek. Volgens Hogeveen gaat het bij de diefstallen op de carpoolplek bij Wachtum niet om dat merk en type.

Waarom is een katalysator zo gewild?

In een katalysator zitten dure metalen, bijvoorbeeld palladium en platina. Ze brengen in de tweedehandse markt minimaal 50 en maximaal 100 euro op. Eerder waren autoradio’s vaak doelwit, maar die zijn tegenwoordig volledig in het dashboard ingebouwd en dus moeilijker om te stelen.

De politie in Zuidoost-Drenthe vraagt weggebruikers en met name gebruikers van een carpoolplek langs de A37 alert te zijn op verdachte situaties.