Column: Een jaar na de sluiting van de afdeling verloskunde en kindergeneeskunde

Vandaag is het een jaar geleden dat na veel protest de afdeling verloskunde- en kindergeneeskunde in ziekenhuis Bethesda gesloten is. Nu krijgen we vaak de vraag: en hoe zit het met jullie praktijk?

Wij runnen onze verloskundigenpraktijk op de begane grond naast de ingang van ziekenhuis Bethesda. Door deze mooie centrale locatie in Hoogeveen zijn we goed bereikbaar. We zijn een zelfstandige praktijk, dat wil zeggen dat we geen onderdeel zijn van Treant (we huren alleen daar onze praktijkruimte). We zitten direct naast de gynaecologen in het ziekenhuis, waardoor er korte lijnen zijn als er bijzonderheden zijn in de zwangerschap. Kortom: onze praktijk is niet gesloten, de zorg aan onze zwangeren gaat gewoon door! We gaan ook mee met de bevalling naar de omliggende ziekenhuizen. Afgelopen jaar hebben we bevallingen gedaan in de ziekenhuizen in Assen, Zwolle, Hardenberg en Emmen. De zwangere (en partner) mag hierbij zelf bepalen naar welk ziekenhuis ze wil.

Flying doctors

We voelen ons regelmatig als de ‘flying doctors’: we zorgen voor veilige zorg in Hoogeveen, en bij bijzonderheden nemen we de auto (of eventueel ambulance) naar de ziekenhuizen in de regio. Dit houdt wel in dat we regelmatig uit ons werkgebied zijn. Er belt bijvoorbeeld een zwangere met bloedverlies, terwijl we op dat moment in Assen zijn. Daarom hebben we sinds de sluiting 24/7 een tweede verloskundige die extra dienst heeft. De tweede dienst wordt vergoed door Zilveren Kruis Achmea, echter nog niet door alle zorgverzekeraars. Hier zijn we als praktijk, een jaar na sluiting, nog steeds mee in onderhandeling. De tweede dienstdoende verloskundige is wat ons betreft een echte voorwaarde voor veilige verloskundige zorg in de regio Hoogeveen. Dat het dichtstbijzijnde ziekenhuis op minimaal 24 minuten rijden is, is toch soms lastig. Want krijg maar eens iemand die weeën heeft om de 3 minuten, in de auto. Eenmaal aangekomen ga je parkeren, rolstoel pakken, aanmelden bij de receptie en dan naar de afdeling sjezen; het is soms een halve bootcamp. Meestal duurt het een klein uur (met inlaad/uitlaadtijd), voordat we echt op de afdeling van het ziekenhuis zijn. Toch hebben we tot nu toe geen vervelende dingen meegemaakt.

Thuisbevalling

Wel komt het iets vaker voor dat mensen ‘per ongeluk’ thuis bevallen. Laatst nog, had ik een zwangere die met haar partner heel graag in Zwolle wilde bevallen van haar tweede kindje. Bij het eerste bezoek door ons thuis, bleek dat de bevalling al verder gevorderd was. Dus snel weg: hup- afdeling bellen, telefoon mee, vluchttas in de auto. De zwangere wilde nog even naar de wc, prima. Toen ze vertelde dat ze druk voelde van het hoofdje van de baby, dacht ik: nog even een korte check. Toen ik in de verte de haartjes zag, vertelde ik aan de aanstaande vader dat we toch maar thuis moesten blijven. Je zag de paniek in zijn ogen, en hij zei: ‘Nee toch, moet het thuis?!?’

Gelukkig werd 30 minuten later een gezonde zoon geboren. Achteraf waren ze toch wel blij met hun onverwachte ’thuisbevalling’ en keken ze er heel positief op terug. Deze dilemma’s ervaren we regelmatig: kunnen we nog weg, en zijn we nog op tijd? Een geboorteproces is niet altijd te voorspellen en een snelwegbaby wil niemand.

We willen onze zwangeren bedanken voor het vertrouwen in het afgelopen jaar, die zich net als ons hebben aangepast aan een totaal andere situatie. Als verloskundigenpraktijk Hoogeveen blijven we ons inzetten voor veilige verloskundige zorg in de regio Hoogeveen!

Contact

Meer informatie over de praktijk, of aanmelden? Dat kan online via www.verloskundigenpraktijkhoogeveen.nl, of telefonisch op werkdagen van 12.00 tot 13.30 uur op 0528-286288. Ook zijn vrouwen met een kinderwens van harte welkom op onze preconceptie spreekuur voor informatie over gezond zwanger worden.

Atje Klein Langenhorst, verloskundige en echoscopist bij Verloskundigenpraktijk Hoogeveen