‘Winnen doet er niet toe. Jíj doet ertoe’

Hoogeveen - Eenieder die Dylano Ratuhaling lief had of heeft gekend zal de datum van 21 juni niet meer vergeten. De 15-jarige Hoogevener koos die dag ervoor om uit het leven te stappen.

Een gebeurtenis die niemand onberoerd laat. Zo ook Djalfahno van der Haar en Nazario Pattiruhu uit Hoogeveen. De tieners organiseerden afgelopen zaterdag de Dylano Cup in sporthal Het Activum, ter nagedachtenis aan hun neef en vriend. Tegelijkertijd willen de beide jongens deze bewustwording onder jongeren krijgen en laten weten dat niemand zich alleen hoeft te voelen.

Gemoedelijke sfeer

Ondanks dat de aanleiding voor het toernooi een zeer verdrietige kwestie is, is de sfeer van het toernooi voelbaar goed en gemoedelijk. Djalfahno en Nazario omschrijven het als gezellig en levendig. ‘We missen Dylano echt heel erg. Door hem hebben we dit toernooi georganiseerd en het voelt alsof hij er gewoon bij is’. Er gingen heel wat voorbereidingen aan vooraf en de jongens hebben met hulp van Tamara, de moeder van Dylano, en Natasja, de moeder van Nazario, heel wat voor elkaar kunnen krijgen. Daarnaast zijn er ruim 50 vrijwilligers uit de vrienden- en familiekring actief, allen herkenbaar in shirts met het daarop speciaal ontworpen logo van de Dylano Cup. Zo’n 20 teams uit onder andere Hoogeveen, Meppel, Nieuw-Roden, Sneek en Nieuw Balinge hadden zich voor de Dylano Cup aangemeld.

Bekend Nederland

Het initiatief is eveneens bij bekend Nederland, zowel binnen als buiten de voetbalwereld, niet onopgemerkt gebleven. Onder anderen Andy van der Meijde, Arnold Bruggink, Glenn Helder, Mario Been, Najib Amhali, John de Bever, Dennis van der Geest, Bas Muijs, Richard Groenendijk, John de Wolf en Gerald Vanenburg namen via social media een filmpje op om de Dylano Cup en de aanleiding daartoe onder de aandacht te brengen. Dennis van der Geest geeft daarbij aan het belangrijk te vinden dat wanneer je niet lekker in je vel zit of met problemen rondloopt, er altijd mensen in de buurt zijn die kunnen helpen. Daarnaast noemt de voormalig judoka het evenement als de Dylano Cup een moment om daarbij stil te staan.

Uit respect

Djalfahno en Nazario worden bij de opening van de Dylano Cup bijgestaan door voetballer Royston Drenthe, die bij onder andere Feyenoord en Real Madrid heeft gespeeld. Met de beats die uit de boxen van dj Arno Schaddé klinken, worden in de twee sportzalen van Het Activum leuke en sportieve partijtjes gespeeld.

Bridget Laurenssen, Jenisha ten Cate en Zoë Haverhoek spelen bij VV Hoogeveen MO15 en zijn één van de deelnemende teams. ‘Uit respect voor Dylano doen wij mee aan dit toernooi’, geven de jongedames aan. Helaas heeft het meisjesteam nog geen winnende punten kunnen opschrijven, maar dat vinden ze niet erg. ‘We zitten in een poule met oudere jongens en die zijn toch sterker. Maar dat maakt niks uit hoor! Er is gezelligheid en het samenspel is erg leuk.’

Iris, Tessa, Veere, Daphne, Menthe en Mees vormen het zaalvoetbalteam MO13 van KTP Nieuw-Roden. ‘De trainer heeft ons de situatie van Dylano verteld. Toen we werden gevraagd om mee te doen, hebben we direct ja gezegd.’

Ontspannen

Op de tribune zit Jodi Hoogeveen uit Hoogeveen die de wedstrijden van onder meer zijn 17-jarige zoon volgt. ‘Mijn kinderen kenden Dylano. Ja, dat doet je wel wat. Ik vind de opzet en de sfeer van het toernooi goed. Winnen is niet belangrijk, maar het meedoen. Alles verloopt heel ontspannen.’

Royston Drenthe

Robert en Tamara Ratuhaling omschrijven het toernooi ter ere en nagedachtenis aan hun zoon Dylano als een warme herdenking. ‘Het is mooi om te zien hoe iedereen die Dylano wel of niet heeft gekend hier samen komt.’ Het echtpaar roemt de vrienden, familie, sponsors en allen die hun steentje hebben bijgedragen aan het toernooi. ‘Ook vinden we het een mooi gebaar dat Royston Drenthe, ondanks zijn drukke schema, tijd heeft gemaakt om vandaag te komen.’ De aanleiding en het gemis van Dylano zet volgens vader Robert eenieder aan het denken. ‘Waarom moet er eigenlijk eerst iets overkomen, voordat we ons ergens bewust van zijn?.’ ‘In de afgelopen periode hebben we veel jonge mensen over de vloer gehad om verhalen te horen en te delen’, vult Tamara aan. Het stel geeft aan dat er plannen zijn om rondom dit onderwerp een terugkerend evenement te maken en dan voor alle leeftijden.

Bewondering

Voor de veiling en de loterij die tijdens het toernooi worden gehouden zijn diverse en bijzondere prijzen ter beschikking gesteld. Zo kwam Ben Haverkort, voorzitter van FC Emmen onlangs hoogstpersoonlijk in Hoogeveen om een gesigneerd voetbalshirt van het 1e elftal te overhandigen. Ook prijzen die beschikbaar zijn gesteld door Feyenoord komen voorbij. ‘Dat komt door Arjan Prijs, de opa van Dylano’, geven Djalfahno en Nazario aan. ‘Hij is zo’n grote fan van Feyenoord en heeft zo zijn connecties. Helaas is hij er vandaag niet bij, want hij moet herstellen van een operatie.’ Burgemeester Karel Loohuis komt tijdens het toernooi even kijken en spreekt zijn bewondering uit voor de jonge initiatiefnemers. ‘Het is knap wat jullie hebben neergezet en wil ik jullie bedanken voor jullie inzet.’ Als alle wedstrijden gespeeld zijn en een dankwoord aan eenieder is uitgesproken volgt de prijsuitreiking. De prijswinnaars ontvangen onder andere bonnen voor een bowling- en bioscooparrangement, voetbalartikelen en een wisselschaal. Ook voor de ouders van Dylano hebben de twee jonge initiatiefnemers een wisselschaal laten maken. Alle deelnemers en betrokkenen ontvangen een sleutelhanger als aandenken aan de Dylano Cup met de tekst ‘Jij doet ertoe!’. Tamara : ‘Want dáár gaat het om. We willen laten zien dat je als kind, ongeacht welke leeftijd, niet alleen in het leven staat!