Politie: Tienduizenden euro’s aan cash geld gevonden in schuilboerderij Ruinerwold

Ruinerwold - De politie heeft maandag een groot geldbedrag gevonden in de zogeheten schuilboerderij in Ruinerwold. Het zou om tienduizenden euro’s gaan. De twee mannen die zijn opgepakt - Josef B. en Gerrit Jan van D. - worden onder meer verdacht van witwassen.

Dat bevestigt Evelien Aangeenbrug van de politie Noord-Nederland. ‘Het gaat om een grote som contant geld. De herkomst is voor ons nog onduidelijk.’

De vondst werd gedaan toen de politie maandag de boerderij binnenging na een melding van een 25-jarige man. Die verklaarde dat hij en vijf van zijn gezinsleden al ruim negen jaar werden vastgehouden in het pand aan de Buitenhuizerweg in Ruinerwolde.

De politie vond in de woning een verborgen afgesloten ruimte achter een kast. Daar werden de 67-jarige Gerrit Jan van D. en vijf jongvolwassenen onder erbarmelijke omstandigheden aangetroffen. Bij het doorzoeken van de boerderij stuitten rechercheurs op een aanzienlijk geldbedrag. Het ging om tienduizenden euro’s aan contanten.

Verdenking: witwassen

Volgens de jongvolwassenen is Gerrit Jan van D. hun vader. Dat wordt nog uitgezocht, aangezien de zes vermeende kinderen (vijf in de woning en de melder die was ontsnapt) niet zijn geregistreerd in de gemeentelijke basisadministratie. Van D. is donderdagavond aangehouden. Ook Josef B. uit Meppel (oorspronkelijk uit Oostenrijk) is gearresteerd. Dat gebeurde de maandag al tijdens de politie-inval. B. blijft nog zeker veertien dagen vastzitten.

Het duo wordt onder meer verdacht van witwassen. Dit heeft direct betrekking op de vondst van het vele geld, bevestigt de politie. Vooral omdat de euro’s alleen maar in contanten gevonden zijn.