Alle feiten op een rij over Josef B. en het gezin in Ruinerwold

De 67-jarige vermeende vader Gerrit-Jan en zijn zes kinderen zijn mogelijk negen jaar lang tegen hun zin vastgehouden in een boerderij in Ruinerwold. De huurder van het pand, Josef B. (58), wordt verdacht van vrijheidsberoving.

Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag bekendgemaakt. B. zit sinds maandag vast. Met welke intentie hij de familie vasthield, of welke dwangmiddelen hij inzette, is vooralsnog een raadsel. Van een vijandelijke relatie tussen B. en de familie leek tot voor kort geen sprake. Gerrit-Jan en hij huren nog steeds samen een winkelpand in Zwartsluis en de houtbewerker uit Meppel kent hem al ruim vijftien jaar. Met vader Gerrit-Jan D. maakte B. houten meubels en speelgoed die ze probeerden te verkopen. Ook waren ze enige tijd buren in het Overijsselse Hasselt.

De politie doet al dagenlang groot recherche-onderzoek om te achterhalen wat er zich in de boerderij heeft afgespeeld. Voorlopig laat de politie niets los over wat is aangetroffen. Een team van forensische opsporing van de Nationale Politie brengt donderdag de boerderij in Ruinerwold volledig in kaart. Alle kamers en ruimtes in de boerderij worden gefotografeerd, gefilmd en ‘gedigitaliseerd’.

Basisadministratie

Volgens de politie is geen van de jongeren uit de boerderij ingeschreven in de basisadministratie. Dat verklaart ook hoe de familie negen jaar in Ruinerwold onder de radar heeft kunnen leven op de afgelegen boerderij. Dat sluit aan bij het verhaal van voormalig buurvrouw Sandra van de Kamp.

Volgens Van de Kamp heeft de familie voor ze van de radar verdwenen lange tijd in Hasselt gewoond. De buurvrouw heeft de meeste kinderen van Gerrit-Jan in het huis in Hasselt geboren zien worden. Er kwam volgens haar geen vroedvrouw aan de bevallingen te pas. ,,Dat deden ze allemaal zelf.’’

Josef B. was destijds kort hun buurman, zegt zij. De moeder van het gezin is volgens de buurvrouw in 2004 overleden. B., oorspronkelijk afkomstig uit Oostenrijk, vertrok niet veel later uit Hasselt.

Speelgoedwinkel

Uit een uittreksel van de Kamer van Koophandel blijkt dat Gerrit-Jan in datzelfde jaar speelgoedwinkel Natural Homes in Zwartsluis opende. Het door Gerrit-Jan en B. gezamenlijk gehuurde winkelpand is woensdag uitgekamd door de politie. Ook werd daar een ander pand van Gerrit-Jan doorgezocht. Waarom dat gebeurde en of er iets bijzonder is gevonden, wil de politie in dit stadium van het onderzoek nog niet zeggen.

De familie woonde na hun vertrek uit Hasselt nog enige tijd in Zwartsluis en kort in Meppel, waarna in 2010 de verhuizing naar de boerderij in Ruinerwold volgde. Sindsdien werd niets meer van de vader en de kinderen vernomen. Maandag trof de politie bij een inval in de boerderij Gerrit-Jan en vijf jongeren (tussen de 18 en 25 jaar) in zorgelijke leefomstandigheden aan in provisorisch ingerichte ruimtes achter een kast. Een zevende bewoner (25) ontsnapte, waarna de politie werd gealarmeerd. Hierop is de familie bevrijd en overgebracht naar een vakantiepark. De ziekelijke vader zou mogelijk naar het ziekenhuis zijn overgebracht, maar dat is niet bevestigd.

OM wil B. langer vasthouden

Over de samenstelling van het gezin, hoeveel mannen en vrouwen het zijn, wil de politie niets zeggen. Het zou gaan om een vader en vier dochters en twee zonen. Bij de inval hebben de jongeren, tussen de 16 en 25 jaar, in elk geval verklaard dat Gerrit-Jan (67) hun vader is. De politie heeft nog in onderzoek of en welke familiebanden er zijn. Josef B. woonde niet in de boerderij, maar was er wel heel erg vaak. De Oostenrijker wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die bepaalt of er voldoende verdenkingen zijn tegen B. om hem nog langer vast te houden. Het Openbaar Ministerie vindt in elk geval van wel anders zou hij niet worden voorgeleid.

Verklaring van vader Gerrit-Jan en andere bewoners cruciaal

In de loop van de middag wordt bekend of B. vast blijft zitten. Dat kan in eerste instantie voor twee weken. Daarna wordt door de raadkamer van de rechtbank bepaald of een eventuele gevangenhouding nog rechtmatig is. Nieuwe sporen en vondsten die mogelijk worden aangetroffen bij het onderzoek donderdag in de boerderij door het team forensische opsporing van de Nationale Politie kunnen daarbij een belangrijke rol spelen. Ook de verklaringen van de vader en de andere zes bewoners zijn cruciaal. Dat geldt uiteraard ook voor de verklaring van B. zelf. Het is niet duidelijk of de bewoners, die in boerderij zouden zijn opgesloten, met de politie willen en kunnen praten.

Tiplijn

Heeft u waardevolle informatie voor ons onderzoek naar de schuilboerderij in Ruinerwold, de geschiedenis van de bewoners en verdachte Josef B? Meld het (anoniem) via dvhn.nl/meldpunt.