Bakkerij Faber doet mee aan OBD, gratis kaarten beschikbaar voor rondleiding

Bakkerij Faber doet opnieuw mee aan OBD Hoogeveen, gratis kaarten beschikbaar voor rondleidingen

Hoogeveen De deelname van Bakkerij Faber aan de Open Bedrijvendag Hoogeveen (OBD) was twee keer eerder zo’n groot succes, dat de rondleidingen in no time waren volgeboekt. Iedereen die er toen niet bij kon zijn, krijgt de komende OBD een herkansing.

Op vrijdag 1 november van 16.00 tot 20.00 uur opent de vertrouwde bakkerij aan Het Haagje de deuren voor publiek. De bezoekers worden ontvangen bij BonneBella Coffeeconcepts aan Het Haagje 136. Van daaruit gaat de rondleiding door Bakkerij Faber beginnen.

400 kaarten

Omdat slechts kleine groepen tegelijkertijd kunnen worden toegelaten, is opgave vooraf noodzakelijk. In totaal zijn er 400 gratis kaarten beschikbaar. Er zijn dit keer twee uitgiftemomenten in Punt H aan de Hoofdstraat (naast theater De Tamboer) om zoveel mogelijk mensen de kans te geven in het bezit te komen van een toegangskaart. Beide keren zijn er 200 kaarten beschikbaar. Per persoon worden maximaal vier kaarten verstrekt. De toegangskaarten zijn af te halen op vrijdag 18 oktober vanaf 10.00 en op zaterdag 19 oktober vanaf 10.00. Gezien de enorme animo de vorige keren wordt geadviseerd op tijd aanwezig te zijn. Op is op. Vooraf kaarten reserveren is níet mogelijk. De minimumleeftijd voor deelname aan de rondleidingen bedraagt 8 jaar en men dient mobiel te zijn.

‘Laten zien wat wij doen’

Directeur Sjoerd Jellema kijkt uit naar de OBD. ‘Wij vinden het belangrijk mensen te laten zien hoe wij hier brood produceren. Brood spreekt tot de verbeelding. Het is een product dat de meesten dagelijks consumeren, maar waarvan velen niet weten wat er allemaal aan vooraf gaat. We verzorgen graag rondleidingen om te laten zien wie wij zijn, wat wij doen en hoe onze bedrijfscultuur is.’

Jellema noemt daarnaast nog een belangrijke reden voor deelname aan het jaarlijkse evenement. ‘De krapte op de arbeidsmarkt maakt het moeilijker om aan goed personeel te komen. Wij laten graag zien wat voor een mooie banen hier mogelijk zijn. Daarbij gaat het niet alleen om bakkers, maar bijvoorbeeld ook om chauffeurs, waarvoor er alleen al 35 voor ons werken, en mensen in de technische dienst. Brood is een dagvers product. Dat betekent dat bij ons iedere dag de teller weer op 0 staat. Iedere dag weer moet het brood op tijd, met de juiste kwaliteit, en in de juiste hoeveelheden, op de plek van bestemming afgeleverd worden. Dat is een topprestatie, die we dankzij al onze medewerkers iedere dag weer kunnen leveren! En die het uitdagend maken om in te werken.’

Van deeg tot gesneden brood

Tijdens de rondleidingen wordt het complete proces getoond: van deeg tot gesneden brood. Bij de Hoogeveense bakkerij worden per uur 2400 broden geproduceerd en 15.000 stuks kleinbrood. ‘Wij maken dagverse producten, die de supermarkten bij ons inkopen. Het gaat om het gehele assortiment aan brood, zogenaamd busbrood, boerenbrood, schotelbrood en kleinbrood’, aldus de directeur.

Bakkerij Faber is een begrip in Hoogeveen. Het is een zelfstandige bakkerij, gegroeid vanuit het oude ambacht. De geschiedenis ervan gaat terug naar 1883. Jellema: ‘De familie Faber is begonnen als ambachtelijke bakkerij, met als specialiteit roggebrood, wat volop werd verkocht in een eigen winkel en tijdens het venten langs de deur.’ Rond 1960 werd gestart met het leveren aan de opkomende supermarkten. Een keuze die de bakkerij geen windeieren heeft gelegd. Er volgde groei. Met de blik gericht op de toekomst werd in 1988 een compleet nieuwe bakkerij van formaat geopend.

‘Passie en vakmanschap’

Jellema: ‘Met dezelfde passie en het vakmanschap van toen, bakken we tot op de dag van vandaag de lekkerste broodspecialiteiten. Alleen doen we dat nu voor vele duizenden consumenten via verschillende supermarkten. Wij streven naar eerlijke, gezonde producten, bereid met smaak én met oog voor voedselveiligheid. Een duidelijke bedrijfsvoering: geautomatiseerd wat kan, en mensenwerk waar nodig. Dat laten we graag zien op vrijdag 1 november.’