Buurtcentrum d’Olde Bieb in de toekomst zelfstandig

Dreigde de gemeente Hoogeveen vorig jaar nog buurtcentrum d’Olde Bieb in de wijk Wolfsbos te verkopen of te slopen, ruim een jaar later staat het er heel anders voor. Maandag vertelde wethouder Erik Giethoorn het Bewonerscollectief Wolfsbos dat zij het pand ook de komende vier jaar mag gebruiken met het doel daarna zelfstandig verder te gaan.

In 2014 ontstond via De Smederijen het idee om d’Olde Bieb - een gebouw van de gemeente dat al jaren leegstond - in gebruik te geven aan het Bewonerscollectief Wolfsbos. ,,Binnen was niks, zelfs geen stoelen. We begonnen hier op onze eigen tuinstoelen”, zegt Sjoerdje de Vries (78) van het collectief.

Contacten

Het begon met koffiedrinken op de woensdagochtend. Een sociaal en laagdrempelig gebeuren. Collectief-lid Herman Ketel: ,,Het is veel meer dan koffie. Het draait om de contacten en het loopt heel best.” De 85-jarige Ketel en zijn 86-jarige vrouw zijn volop actief in het buurtcentrum. Inmiddels wordt het buurtgebouw gebruikt voor onder andere taallessen, hobbygroepen, kunnen mensen er boeken lenen en worden statushouders geholpen met inburgeren.Het Bewonerscollectief Wolfsbos coördineert wie wanneer gebruikmaakt van het gebouw en ook dat het schoon blijft. Ketel: ,,Wij bieden ruimte aan iedereen. Alle mensen met ideeën die daar geen plek voor hebben. Dat blijkt, tot onze eigen verbazing, aan te slaan. Dit is een warm hok, hoor.”

Onzekere toekomst

Groot was de schrik toen de gemeente vorig jaar aankondigde dat de toekomst voor d’Olde Bieb onzeker was. Buurtbewoners schreven protestbrieven en met succes. ,,Dit is door jullie zelf mogelijk gemaakt”, zei wethouder Erik Giethoorn (CDA) maandag tegen ze. ,,Nu gaan we voor de toekomst kijken wat er nodig is om dit te behouden en wie wat gaat doen.”De gemeente zag de manier waarop d’Olde Bieb de afgelopen draaide als experiment, legt Giethoorn uit. ,,Dat is geslaagd. Nu willen we het buurthuis een formelere status geven. Daarvoor moeten dingen geregeld en vastgelegd worden. Het is vooral aan het Bewonerscollectief Wolfsbos zelf om de organisatie in te vullen. Wij gaan de boel hier niet overnemen.”Ketel: ,,We gaan nu plannen maken voor de toekomst. Niks ligt nog vast. Dat maakt het interessant.”