Valse start voor dammers MTB Hoogeveen

Huissen / Hoogeveen – In de eerste ronde van de nationale competitie gingen de dammers van damclub M(ijnheer T(ruck) B(anden) een kopje onder tegen het sterke VBI Huissen: 15-5.

MTB Hoogeveen speelt op het allerhoogste niveau, de ereklasse. Deze competitie is vergelijkbaar met de eredivisie. De tegenstander had de beschikking over zes grootmeesters, onder wie Guntis Valneris uit Letland. Valneris werd onlangs derde op het wereldkampioenschap in Ivoorkust.

In de uitwedstrijd moest teamcaptain Rick Hakvoort twee invallers meenemen en dat betekent dat het op voorhand al heel zwaar wordt tegen een team die op oorlogssterkte is gekomen. En dat bleek ook in de wedstrijd.

Invaller Alberto Waterink, normaal spelend voor MTB 3, speelde tegen grootmeester Jos Stokkel. Waterink kwam al in de opening in de verdrukking en daar kon hij niet meer onderuit dammen. Na 25 zetten poogde Waterink het centrum in te nemen, maar overzag een simpele damcombinatie (2-0).

Eerste puntje van het seizoen

Het eerste puntje van dit seizoen kwam op naam van Klaas-Hendrik Leijenaar tegen Jasper Lemmen. Leijenaar zocht de aanvalsvelden al vroeg op en zorgde voor een spectaculaire partij. Lemmen leek de aanval goed te voorzien van tegenspel, maar Leijenaar deed geen gekke dingen (3-1).

Mathijs Sprakel, ook invaller, speelde een verdienstelijke partij tegen Wouter Ludwig. Sprakel overleefde keurig de opening en voerde de partij richting klassiek. Pas in het late middenspel kraakte de stelling van Sprakel en daar maakte Ludwig handig gebruik van met een doorbraakactie (5-1).

Niet veel later kregen de dammers van Hoogeveen weer een tik van VBI Huissen. Kopman Guntis Valneris werd ingevlogen om Rick Hakvoort af te schudden. Hakvoort ging ambitieus te werk en kreeg na de opening een flankaanval op het bord. De grootmeester probeerde dit via de flanken tegen te spelen en kreeg daardoor meer ruimte in het centrum toen Hakvoort de ontsnappingsroute naar de rand nam. Pas richting het einde van de partij werd Hakvoort slachtoffer van de rekenkracht van Valneris (7-1).

Mooi resultaat

Wouter Sosef boekte een mooi resultaat tegen GMI Geert van Aalten. In een theoretische opening kregen beide spelers een aanval op het bord. Sosef speelde dit erg handig en Van Aalten besloot maar om de boel af te gaan afbreken. Daarna werd er geen risico’s genomen (8-2).

Zowel Nick Waterink als Maikel Palmans hadden, als enige van het team, de mogelijkheid om te winnen van respectievelijk Joost Hendriksen en Fred de Koning. Waterink kon na de opening een schijf forceren met een halve hekstellingstrategie en Palmans kon de raketaanval van wit fijntjes omsingelen en voorzien van giftige zetjes. Maar beiden strandden in een puntendeling (10-4).

De Poolse Natalia Sadowska had weinig in te brengen tegen de technische directeur van de KNDB, Johan Krajenbrink. Beide spelers leken op de rem te spelen. Hierdoor waren de twee wedstrijdpunten voor VBI Huissen binnen (11-5).

Moeilijke beslissing

De laatste twee wedstrijden, Zainal Palmans tegen Nederlands kampioen Alexander Baljakin en Maarten Wichgers tegen Gérard Jansen werden ook gewonnen door het team uit Huissen. Palmans kwam sterk uit de opening, maar moest in het middenspel een moeilijke beslissing nemen. Hij besloot het centrum van de tegenstander te omsingelen, maar deze zware strategie was voor hem teveel gevraagd (13-5).

Wichgers leek, gezien de opening en het middenspel, gemakkelijk naar remise te spelen tegen grootmeester Jansen. Na 25 zetten stond de hele stand nog open. Pas in het late middenspel lette Wichgers niet op en daardoor kon zijn tegenstander nog hopen op een kansrijk eindspel. En dat kreeg hij met een 5-om-2 eindspel (15-5).

Aanstaande zaterdag mogen de MTB’ers thuis spelen tegen het team uit Doetinchem. Doetinchem promoveerde naar de ereklasse afgelopen seizoen. De wedstrijd vindt plaats in Het Knooppunt, Jan Dekkerstraat 1b. Iedereen is welkom om een bezoekje te brengen.