Niet alle blinden blij met nieuwe geleidestroken in centrum

Hoogeveen - De nieuwe blindengeleidestroken in de Hoofdstraat werken voor sommige mensen met een visuele handicap niet naar behoren.

‘De nieuwe stroken met kleine witte streepjes als relief worden door slechtzienden amper gezien en door een aantal blinden slecht gevoeld met hun stok.’ Dat hebben zij het Gehandicaptenplatform laten weten. Dit geldt helemaal voor de metaalstreepjes langs de fonteinen.

‘Met name de strook naast de fonteintjes zorgt voor problemen. Het contrast is te weinig. Hoogeveen heeft veel oudere mensen waarvan een deel oogproblemen heeft of krijgt. Voor ieder met slecht zicht is het van belang om toch zo lang mogelijk mee te kunnen doen in de maatschappij.’

 

Landelijk goedgekeurde belijningen

‘De keuze voor de blindengeleidelijnen die bij de herinrichting van het centrum zijn aangelegd, is uitvoerig afgestemd met de vertegenwoordigers van het Gehandicaptenplatform’, laat de gemeente weten. Het Gehandicaptenplatform bevestigt dat. Vos: ‘Het zijn landelijk goedgekeurde belijningen.’ De gemeente laat weten dat er meerdere overleggen en bijeenkomsten zijn geweest met het Gehandicaptenplatform over onder andere de blindengeleidelijnen tijdens de voorbereidingen voor het ontwerp herinrichting Hoofdstraat. ‘De blindengeleidestroken voldoen aan de daarvoor gestelde eisen en voorschriften. We zijn in gesprek met het Gehandicaptenplatform over de gebruikerservaringen.’ 

Vos: ‘De metalen strookjes bij de fonteinen zijn echter niet landelijk goedgekeurd.’

 

Week van toegankelijkheid

Vorige week, tijdens de week van de toegankelijkheid, gingen leden van het Gehandicaptenplatform het centrum in om het publiek te vertellen over het belang van goede toegankelijkheid.