Oktoberfest Alteveer: 'Iemand uit de grote stad gaat niet in zo'n jurkje lopen' (foto's)

Alteveer - Wat is er nou zo leuk aan Lederhosen? Niets eigenlijk. „Het zit totaal niet”, zeggen Bas (20) en Thomas (‘17, neehee, 18’) uit Dalen. De jongens zijn op het Oktoberfest in Alteveer.

Maar het is ook wel weer leuk als iedereen Lederhosen draagt, als adolescent wil je nu eenmaal niet uit de toon vallen.

Het oog wil ook wat

In heel Alteveer en het nabijgelegen Kerkenveld is te zien dat het op Duitse leest geschoeide Oktoberfest vanavond plaatsvindt. Met verwachtingsvolle blikken fietsen jongeren in hun traditionele Beierse outfit naar het feest. Lederhosen, een ruitjesoverhemd en als het even kan een hoedje voor de jongens en een kleurrijk pakje met een kort rokje voor de meisjes. Dat laatste staat Bas en Thomas wel aan. „Het oog wil ook wat.”

 

Twee meiden uit Hoogeveen laten weten dat ze de Lederhosen bij de jongens ook wel leuk vinden. „Hun kontjes komen er wel lekker in uit.”

Van uit de hele regio zijn jongeren afgekomen op het jaarlijkse Oktoberfest in Alteveer. Het is nog redelijk vroeg in de avond, onder de bezoekers heerst een gemoedelijke sfeer. Esther Wolters, Liëtte Scholing en Marije Schoenmaker uit Meppel weten wel waarom het feest juist in Alteveer zo’n succes is. „Hier is het gezellig, gemoedelijk. Iedereen gaat hier leuk met elkaar om. Iemand uit de grote stad gaat niet in zo’n jurkje lopen”, zegt Esther.

Minderjarigen en jongvolwassenen

Bas en Thomas genieten vooral van de halve liters bier op het Oktoberfest. Vandaar dat Thomas benadrukt dat hij net meerderjarig is geworden. Want dat is wel een dingetje. Bij de ingang scheidt de beveiliging genadeloos de minderjarigen van de jongvolwassenen en laat de eerste categorie blazen. Het zal niet gebeuren dat er door dit evenement jonge comazuipers in het ziekenhuis belanden, of dat al te jeugdige drinkebroers de omgeving van het feestterrein onveilig maken..

Ook op het feestterrein zelf vinden controles plaats bij iets te jeugdig ogende bierdrinkers. Een enkeling wordt betrapt met een niet-alcoholvrij biertje en mag zich bij het hoofdkwartier van de beveiliging melden. „Ik ben zeventien”, zegt een jongen, „en kreeg een biertje in mijn hand gedrukt.” „Over een paar weken ben ik achttien”, voegt een meisje er sip aan toe. „Maar ja, ik ben het nog niet.” Het tweetal verwacht een verwijzing naar Halt.

Oudere dorpsbewoners

In Beieren weten ze wat feestvieren is, in Alteveer nemen ze dat rustig over. Duitse Schläger schallen door de luidsprekers, steeds meer feestvierders gaan hossen. De gigantische feesttent stroomt langzaam vol. Het is nog even afwachten of het feest door de wat oudere dorpsbewoners ook zo ervaren wordt. In eerdere edities klaagden zij over dronken feestvierders die wat al te luidruchtig huiswaarts keerden en hun blaas leegden op plekken die daar niet voor bedoeld waren. Dit jaar zet de organisatie biketeams in om de overlast in de hand te houden.