Diftar is bespreekbaar voor gemeente

Hoogeveen – Diftar, het betalen naar aanleiding van de hoeveelheid huisvuil dat mensen aanbieden, was jarenlang onbespreekbaar voor de gemeente Hoogeveen, maar dat gaat veranderen.

Vorig week werd bekend dat de afvalstoffenheffing volgend jaar met 15 procent gaat stijgen. Met 247,60 euro per meerpersoonhuishoudens behoort Hoogeveen daarmee tot de duurste van Nederland.

GroenLinks is al langer voorstander van Diftar

GroenLinks haalde vervolgens een stokpaardje van stal en kondigde donderdagavond tijdens de begrotingsbehandeling samen met de SGP een motie aan waarin de gemeente wordt gevraagd om een onderzoek te doen naar de invoering van Diftar.

Die motie lijkt niet nodig omdat wethouder Gert Vos aankondigde later deze maand met de raad in gesprek te willen gaan over de inzameling van afval en daarbij Diftar niet wil uitsluiten. ‘Hoogeveen behoort nu tot de top drie van duurste gemeente in Nederland op het gebied van inzameling van huisvuil. Dat is niet onze bedoeling. Op 28 oktober hebben wij een thema-avond hierover. Dan willen wij kijken naar mogelijkheden om dit omlaag te brengen. Daarbij willen wij ook spreken over de mogelijkheden van Diftar, want gemeenten die dit hebben ingevoerd behoren steevast tot de goedkoopste in Nederland.’