‘Maak Drenthe gastheervakwedstrijden Skills’

Provinciale Staten willen dat Drenthe gastheer wordt van de vakwedstrijden Skills. Een motie roept GS op om te onderzoeken of de provincie deze rol kan vervullen in 2021 of 2022.

De fracties constateren unaniem dat ook in Drenthe kinderen en ouders minder graag kiezen voor het (v)mbo.

,,We vinden het belangrijk voor de Drentse economie dat er voldoende gekwalificeerde vakmensen zijn’’, zegt initiatiefnemer Annigje Udinga van de VVD. ,,Een half miljoen studenten worden opgeleid voor meer dan vijfhonderd verschillende beroepen. Zij geven Nederland straks vorm. Daarom moeten we toekomstgericht beroepsonderwijs en vakmanschap promoten, zodat talent wordt ontdekt en jongeren kunnen uitblinken.’’

De fracties stellen dat Drenthe als Skills-gastheer inzet op een optimale samenwerking tussen onderwijs, overheid en bedrijfsleven. Aan de vakwedstrijden doen het Drenthe College, AOC Terra, het Alfa College en Stad & Esch al op provinciaal en landelijk niveau al mee in zo’n zestig disciplines op vakgebieden als horeca, bouw, bloemwerk, techniek, tuinaanleg en zorg. Dat doen ze onder de naam Drenthe Dragons.

De besten op de eigen school mogen naar provinciale kwalificatiewedstrijden, de winnaars daarvan naar de nationale finale. Deze is 4, 5 en 6 maart 2020 in het WTC Expo in Leeuwarden. De Nederlandse kampioenen plaatsen zich voor de EK en/of WK.