Bijzondere wens gaat in vervulling; Chris Jeursen (92) speelt nog een keer op een orgel

Hoogeveen - Een bijzondere ochtend voor de 92-jarige Chris Jeursen uit Hoogeveen. De bewoner van Olden Kinholt speelde na jaren weer op een orgel. Een wens die werd vervuld tijdens de Nationale Ouderendag door de Hoogeveense Uitdaging.

Verbaasd komt de 92-jarige man de Ichthuskerk binnen, vergezeld door zijn kinderen Ronnie de Winter en Ruud Jeursen. Chris Jeursen is dementerend, maar heeft een grote glimlach op zijn gezicht. ‘Hij weet nu niet waar hij is en we zijn erg benieuwd naar zijn reactie als hij het orgel ziet en hoort’, vertelt dochter Ronnie.

Dementerend

Zijn kinderen hebben Jeursen opgegeven voor de Nationale Ouderendag. Zijn wens is, denken zij, om nog een keer op een orgel te kunnen spelen. Dat mag hij vandaag dus doen in de Ichthuskerk.

Organist Aaldert Otten uit Hoogeveen staat te popelen om Jeursen te begeleiden bij het orgel. Niet dat dat nodig is, want Jeursen speelt al vanaf zijn 11e orgel en piano en begeleidde tot zijn 80e vele kerkdiensten en koren, maar omdat niemand weet of Jeursen nog steeds een eind weg speelt op het orgel is Otten hiervoor gevraagd. ‘Zal ik alvast gaan spelen en dat jullie dan de kerk inkomen?’, vraagt Otten aan de kinderen. Ze knikken beiden.

Vanuit de kerkzaal klinken de eerste orgelklanken, en de eerste twinkeling is te zien in de ogen van de oud-organist. Samen met zoon Ruud loopt hij de zaal in. De 92-jarige gaat naast Otten staan en wanneer de laatste klanken wegdrijven in de kerkzaal, roept Jeursen: ‘Geweldig! Geweldig! Dat was heel mooi’.

Otten maakt plaats voor de oud-organist en het duurt maar een paar tellen of hij begint te spelen.

Zijn kinderen kijken blij naar het tafereel en Ronnie heeft zelfs tranen in haar ogen en ze vertelt geëmotioneerd: ‘Wat is dit mooi. Alsof zijn lichaam het orgel na al die jaren nog helemaal aanvoelt. Ongelofelijk. Het is net alsof hij nooit anders heeft gedaan.’

En dat is eigenlijk ook zo. Op zijn elfde leerde hij orgel spelen en op zijn twaalfde begeleidde hij al missen. ‘We hebben nog een foto van hem dat hij achter het orgel zit tijdens de viering van het 300-jarig bestaan van het gymnasium in Megen.’

Ook begeleidde hij lange tijd de kerkdiensten in de rooms-katholieke kerk in Hoogeveen en speelde hij tijdens de repetities en optredens van de Harmony Singers, de Melody Singers en het Hollandschevelds Christelijk Mannenkoor.

Ook Otten geniet van het orgelspel van de man. ‘Ik ken Chris goed van Olden Kinholt, want daar speel ik ook vaak op de piano van Chris. Want die staat daar. Dat vraag ik altijd wel even hoor’, zegt Otten lachend.

Ook Jeursen speelt nog regelmatig op zijn piano in het verzorgingstehuis, maar dat is toch wel even iets anders dan het orgel. En nu blijkt het dus eigenlijk niks uit te maken. Jong geleerd, oud gedaan.