Patiënten over de ontslagen bij Treant en sluiting van de spoedhulp in Stadskanaal: 'Het is een zooi!'

,,Het is een zooi! Heel erg jammer dat de spoedhulp dicht gaat en er zo veel ontslagen vallen. Ik ben benieuwd hoe het verder loopt met het ziekenhuis.''

Zo reageert Marjon Sandman uit Drouwen op de dinsdag aangekondigde ontslagronde bij de Treant-ziekenhuizen in Hoogeveen en Stadskanaal. Zo'n vijfhonderd banen gaan verdwijnen en daarbij sluit in Stadskanaal per direct de spoedhulp.

Een drukte van belang

Sandman zit in een rolstoel voor de ingang van het Refaja, waar het op deze dinsdag een drukte van belang is. De parkeerplaatsen staan vol, er zitten binnen overal patiënten te wachten op afspraken.

Sandman wil de vaatchirurg en arts die haar hebben geholpen met de operatie aan haar been bedanken. ,,Ik ben heel blij met dit ziekenhuis. Het personeel is goed en behulpzaam. Hoe moet het nu verder? Ze hebben ook de verloskunde al gesloten zodat mijn dochter met gierende banden naar Scheemda moest om te bevallen. 

Maar ja. Het is allemaal een geldkwestie hè.''

'Verschrikkelijk'

Eva Venselaar uit Stadskanaal fietst met haar zoon Lars (3) net weg bij het ziekenhuis. ,,Verschrikkelijk'', vindt ze het nieuws over de ontslagen en de spoedhulp. ,,Wat moeten wij hier verder zonder SEH? Voor ons is dit een heel belangrijk ziekenhuis'', zegt ze.

,,Mijn zoon is hier geboren en ik zelf ben hier 25 jaar geleden ook geboren. Waarom het nou allemaal dicht moet terwijl het zo druk is? Het zit volgens mij niet helemaal goed bij de hoge heren. Ik snap dat veel artsen niet in het Noorden willen werken maar daar moet toch wat tegen te doen zijn? Nu moeten wij binnenkort met het openbaar vervoer naar Emmen.''