Veroorzaker dodelijk ongeval bij Zuidwolde in slaap gevallen: man veroordeeld voor dood door schuld

Zuidwolde / Nieuw-Amsterdam - Een bestuurder (23) van een bestelbus is voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval op de N48 bij Zuidwolde veroordeeld voor dood door schuld. Hij was in slaap gevallen achter het stuur en reed frontaal op een tegemoetkomende auto.

Bij het ongeval op 26 april vorig jaar kwam de automobilist, een 59-jarige vrouw uit Nieuw-Amsterdam, om het leven. De bestuurder van de bestelbus is een 23-jarige man uit Amsterdam. Hij is donderdag door de rechtbank in Assen veroordeeld tot 240 uur werkstraf en een jaar rijontzegging. Volgens de rechtbank in Assen was de man al vermoeid al slaperig. ,,Vervolgens viel hij tijdens het rijden in slaap en kwam met zijn bus op de verkeerde weghelft.”

Onaanvaardbaar risico

De rechtbank acht bewezen dat de verdachte zich zodanig heeft gedragen dat een aan zijn schuld te wijten verkeersongeval heeft plaatsgevonden omdat hij aanmerkelijk onoplettend heeft gereden. ,,Terwijl de man wist dat hij al geruime tijd slaperig was en zijn ogen niet meer open kon houden, is hij in de grote bedrijfsauto blijven rijden. Hierdoor heeft hij naar het oordeel van de rechtbank een onaanvaardbaar risico genomen en de verkeersveiligheid van medeweggebruikers op zeer ernstige wijze in gevaar gebracht en een ongeval veroorzaakt waarbij een andere bestuurder is overleden.’’

Leed nabestaanden

Volgens de rechtbank is bij de nabestaanden van het slachtoffer onbeschrijflijk leed veroorzaakt. ,,Strafoplegging, in welke vorm dan ook, zal het verlies van hun dierbare naaste niet kunnen goedmaken. Strafoplegging dient dan ook in dit geval geen ander doel dan inscherping van de norm dat weggebruikers zich voorzichtig moeten gedragen als ze zich in het verkeer begeven.”