Die vreemde installatie langs de A28 bij Hoogeveen? Geloof het of niet, maar dat is een boormachine (voor de uitbreiding van ons elektriciteitsnet)

Langs de A28 bij Hoogeveen staat sinds enige tijd een opvallende technische installatie. Het is een boormachine die horizontale gaten door de ondergrond boort voor de aanleg van elektriciteitskabels.

Een aannemer boort de gaten voor regionaal netbeheerder Rendo, die de capaciteit van het elektriciteitsnet rond Hoogeveen uitbreidt.

Aanbod van groene stroom is te groot

Dat is nodig vanwege de vele aanvragen voor zonneparken. Het huidige netwerk kan het aanbod van al die nieuwe groene stroom niet aan. Dat probleem speelt niet alleen in het werkgebied van Rendo, maar op veel meer plaatsen in ons land.

Extra kabels

,,We kunnen prima voldoen aan de vraag naar stroom, maar het aanbod van elektriciteit uit zonneparken is te groot’’, zegt Helmut Feringa namens Rendo. ,,Er liggen enorm veel aanvragen voor zonneparken in deze regio. Ons netwerk kan al die opgewekte stroom niet verwerken. De dikte van de kabels bepaalt hoeveel stroom er doorheen kan. Op een gegeven moment zit zo’n kabel vol. Dat lossen we op met extra kabels.’’

Dwars onder snelwegen en kanalen door

In totaal gaat het om een netwerk van vele kilometers dat dwars onder parken, kanalen, vijvers, bedrijventerreinen, woonwijken en wegen doorloopt. Daar waar het kan gaan de kabels op de klassieke manier de grond in, gewoon door sleuven te graven. Maar op andere plekken, zoals bij de A28, kan dat niet.

Op de centimeter nauwkeurig

Daar boort de aannemer met een computergestuurde boormachine horizontale gaten onder de obstakels door. ,,Dat gaat op de centimeter nauwkeurig’’, weet Feringa.

Door de boorgaten worden kunststof buizen geduwd waar de elektriciteitskabels doorheen gaan. Tijdens het boren gebruikt de aannemer een smeermiddel dat na gebruik direct wordt teruggepompt. Daarna wordt het ter plekke gerecycled voor hergebruik. Een groot deel van de installatie langs de A28 dient voor die recycling.

De uitbreiding van het stroomnet rond Hoogeveen is medio november klaar.